Martijn Katan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Martijn Katan (Arnhem, 1946) is een Nederlandse hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van een populair wetenschappelijk boek over voeding.

Loopbaan[bewerken]

Katan studeerde chemie en biochemie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1977 in moleculaire biologie aan dezelfde universiteit bij Piet Borst.

Vanaf 1976 werkte Katan aan de Landbouwuniversiteit Wageningen met als onderzoeksgebied "Voeding en risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen". In 1998 werd hij daar tot persoonlijk hoogleraar in de humane voeding benoemd. Hij bekleedde die funtie tot 2006. In 2005 werd Katan geselecteerd als vooraanstaand Wagenings onderzoeker voor het project Keur de Wetenschap. In het kader van dit project werden vele van zijn publicaties gedigitaliseerd en Open Access gemaakt. Martijn Katan was eveneens "Nutrition Foundation Professor" aan de Universiteit van Nijmegen van 1985 tot 1998. Tussen 1998 en 2003 was hij wetenschappelijk directeur van het "Nutrition and Health"-programma van het Wageningen Centre for Food Sciences.

In 2005 stapte hij van de Wageningen Universiteit over naar de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij als hoogleraar voedingsleer werd aangesteld.

Martijn Katan is sinds 2003 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2005 werd hij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar. Hij is ook lid van de Gezondheidsraad.

Katan is diverse malen onderscheiden op zijn vakgebied, zoals met de European Nutrition Award[1], de European Lipid Science Award[2] en de Epstein Award[3].

Onderzoek[bewerken]

Het onderzoek van Katan is gericht op de relatie tussen voedingsstoffen en de effecten ervan op het hart. Katan maakte daar naam door zijn onderzoek naar cholesterol en transvetzuren. Hij toonde onder andere aan dat gekookte koffie (keteltjeskoffie of boerenkoffie) cholesterolverhogend werkt, maar filterkoffie niet. Mede door zijn onderzoek naar de schadelijke werking van transvetzuren besloot de Europese industrie veel minder van die ongezonde vetten in voedingsmiddelen toe te passen.

Bibliografie[bewerken]

Persoonlijk leven[bewerken]

Martijn Katan stamt af van Joodse marskramers. Zijn grootouders werden op 19 oktober 1942 in Auschwitz vermoord.[4] Op 25 juli 2011 werden in aanwezigheid van Katan, voor onder andere vijf van zijn familieleden, stolpersteinen geplaatst bij het adres Voorstraat 42 in Brielle.[5] Deze kleine gedenktekens in het wegdek zijn een idee en ontwerp van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Noten[bewerken]

  1. In 2003 ontving Katan deze vakprijs die door de "Federation of European Nutrition Sciences" wordt uitgereikt.
  2. Deze prijs werd hem in 2004 uitgereikt door de "European Federation for the Science and Technology of Lipids"
  3. In 2001 aan Martijn Katan uitgereikt door de "American Heart Association Council on Epidemiology"
  4. ‘Jodendom is toch iets wat je meedraagt in je lijf’. AD.nl, 16 november 2009
  5. Project Stolpersteine op Voorne-Putten. Sjoel Brielle

Externe links[bewerken]