Martin Visser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slaapbank BR 02.7 van Martin Visser

Martin Visser (Papendrecht, 26 januari 1922 - Bergeijk, 23 oktober 2009[1]) was een Nederlands meubelontwerper en kunstverzamelaar.

Visser ontwierp van jongsafaan meubels, maar volgde een MTS-opleiding waterbouwkunde en werd aanvankelijk bouwkundig tekenaar. Door hem ontworpen meubels werden gekocht door de Bijenkorf die hem in 1947 in dienst nam als verkoper en etaleur, en in 1954 benoemde tot chef-inkoop.[2]

In 1954 werd hij ontwerper en hoofd collectievorming bij meubelfabriek 't Spectrum te Bergeijk. Hij werd in de jaren '60 bekend door het ontwerp van zijn versie van de simpel verstelbare slaapbank BR 02.7, een ontwerp uit 1958/1960. De afkorting 'BR' staat voor Bank Rusten.

Visser verzamelde al vroeg werk van Cobra, en gold als ontdekker van Anselm Kiefer en Keith Haring. Van zijn kunstverzameling zijn 400 werken in het Kröller-Müller Museum ondergebracht.

Hij overleed op 87-jarige leeftijd in zijn in de jaren '50 door Gerrit Rietveld ontworpen en later naar Aldo van Eyck verbouwde woning, bekend als Huis Visser. Martin Visser was de oudere broer van beeldhouwer Carel Visser en ondernemer Geertjan Visser.

Externe link[bewerken]

Noten