Mary Boland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mary Boland
Boland in The Women (1939)
Algemene informatie
Volledige naam Marie Anne Boland
Geboren 28 januari 1880
Overleden 23 juni 1965
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1907-1955
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mary Boland (geboren als Marie Anne Boland, Philadelphia, 28 januari 1880 - New York, 23 juni 1965) was een Amerikaans actrice.

Boland werd geboren als dochter van acteur William Boland en zijn vrouw Mary Cecilia Hatton. Ze acteerde al vanaf haar tienerjaren en debuteerde op Broadway in 1907 in een toneelstuk met Dustin Farnum. Voordat ze haar stomme filmdebuut maakte in 1915, was ze al te zien geweest in 11 toneelstukken. In 1920 maakte ze haar laatste film, om terug te keren naar het theater. Vanaf dat moment begon ze haar loopbaan als komiek.

Toen de geluidsfilm zijn intrede had gemaakt in Hollywood, werden verscheidene theateracteurs een contract aangeboden. Zo ook Boland, die in 1931 haar geluidsfilmdebuut maakte voor Paramount Pictures. Ze groeide in de jaren 30 uit tot een bekend karakteractrice die vooral succes had in screwball-komedies. In haar latere carrière keerde ze terug naar Broadway, waar ze in 1954 haar laatste optreden gaf.

Boland trouwde nooit en kreeg ook nooit kinderen. Ze overleed op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval. Voor haar bijdrage aan de filmindustrie heeft ze een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Mary Boland op Wikimedia Commons.