Mary Hopkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mary Hopkin tijdens het Eurovisiesongfestival 1970

Mary Hopkin (Pontardawe (Wales), 3 mei 1950) is een Britse zangeres.

Haar single Those Were the Days, geproduceerd door Paul McCartney, kwam in Groot-Brittannië uit in augustus 1968 op het Apple-label en bereikte daar een eerste plaats (en een tweede plaats in de Verenigde Staten). Het is een bewerking van het Russische liedje Dorogoj dlinnoju van Boris Fomin en tekstschrijver Konstantin Podrevskii.

Tevens vertolkte zij een compositie van McCartney (officieel een Lennon/McCartney-track) met de titel Goodbye, die McCartney eveneens produceerde. Beide nummers staan op talloze verzamelalbums, maar dat zijn bijna altijd heropgenomen versies, omdat Apple vrijwel nooit toestemming geeft voor het uitbrengen van haar nummers op dergelijke albums.

Hopkin vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk in 1970 tijdens het vijftiende Eurovisiesongfestival en bereikte met het liedje Knock, knock who's there? een tweede plaats.

Mary bracht drie lp's uit op het Apple-label: Postcard, Earth Song Ocean Song en Those Were the Days.

In 1971 trouwde Hopkin met platenproducent Tony Visconti. Zij zong daarna veel minder om voldoende tijd te hebben voor haar gezin. In 1981 zijn Hopkin en Visconti gescheiden. Ze zong nog wel als Hobbyhorse in samenwerking met haar man Summertime Summertime. Het nauwelijks twee minuten durende zomerhitje werd in 1972 een succes in Nederland en Duitsland. Het stond negen weken in de Top 40 met als hoogste notering een zevende positie. In de Hilversum 3 Top 30 kwam het zelfs tot de vijfde plaats. Op de B-kant van het singletje staat Sweet and Low.

Vrijwel het gehele oeuvre van Mary Hopkin is in 2010 opnieuw en geremasterd uitgebracht.