matchbox Twenty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Matchbox twenty bij de MTV Asia Awards in 2003

Matchbox Twenty (oorspronkelijk Matchbox 20) is een rockband uit Orlando, Florida. De huidige leden van de band zijn Rob Thomas, zang; Brian Yale, bass; Paul Doucette, drums; en Kyle Cook, gitaar. Thomas, Yale en Doucette speelden eerder in de band Tabitha's Secret voordat ze met Gaynor en Cook Matchbox 20 oprichtten.

Ze brachten hun eerste album, Yourself or Someone Like You uit in 1996. Terwijl hun eerste single, "Long Day", slechts een airplay-hit was, werden er later verschillende Amerikaanse Top 40 hits van het album getrokken, waaronder "Push", "3 A.M.", "Real World" en "Back 2 Good". Het album zou uiteindelijk meer dan 12 miljoen keer verkocht worden in de VS, waarmee het een "diamanten" status behaalde.

Voordat de opnames van het volgende album begonnen schreef Rob Thomas een lied voor Carlos Santana's comeback album, Supernatural. Het lied, "Smooth", werd de eerste single van het album en was een groot succes in 1999. Thomas kreeg verschillende Grammys voor zijn bijdrage.

In 2000 werd Matchbox 20 veranderd in Matchbox Twenty en brachten ze hun tweede album, Mad Season, uit. De video voor hun eerste hit, "Bent", dreef de spot met de toegenomen populariteit van Thomas door het tonen van de andere bandleden, die hem genadeloos bestelen en in elkaar slaan. De ballad "If You're Gone" werd een grote hit, met name op de radiostations voor volwassenen; "Mad Season" was ook een hit.

Voor hun derde album eisten de andere bandleden evenveel credit voor de songteksten. De teksten bleken in orde te zijn, want ook het derde album was succesvol, More Than You Think You Are stond, door hitsingles als "Disease", "Bright Lights" en "Unwell", meer dan anderhalf jaar in de belangstelling.

In mei 2004 verscheen een concert dvd van de band, Show: A Night in the Life of Matchbox Twenty, met daarop 20 nummers, inclusief al hun hits.

In februari 2005 verliet gitarist Adam Gaynor officieel de groep, die al een pauze in had gelast om andere leden vrij te laten in hun eigen projecten. Rob Thomas heeft al solomateriaal uitgebracht, inclusief het (Amerikaanse) nummer 1-album, ...Something To Be, en de hit "Lonely No More". In 2007 bracht de band de cd Exile on Mainstream uit.

In juni 2012 hebben ze hun website offline gehaald met de melding dat er gauw een nieuwe plaat aankomt: "North".

Externe links[bewerken]