Materieellogistiek Commando

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Materieellogistiek Commando Land
MatlogCo
Embleem Materieellogistiek Commando
Oprichting 2013
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmacht-
onderdeel
Koninklijke Landmacht
Onderdeel van Commando Landstrijdkrachten
Aantal 1.350 pers
Motto maakt missies mogelijk
Commandanten Brigadegeneraal[1] Mark Bours


Het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) voert het onderhoud uit van alle landsystemen van de krijgsmacht, zoals wapens en voertuigen. Het commando is ook het expertisecentrum voor (ingewikkeld) onderhoud aan deze systemen. En valt sinds 2013 binnen de Koninklijke Landmacht.

Het MatlogCo bestaat uit afdelingen gespecialiseerd in Techniek, Logistiek en Systemen/Analyse. Het voorziet in het onderhoud van alle landsystemen van de krijgsmacht, zoals wapens en voertuigen en het is tevens expertisecentrum voor specialistisch onderhoud aan deze systemen. Het commando adviseert bij de introductie van nieuw materieel, bij het verbeteren van bestaande landsystemen en werkt eventueel samen met de industrie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het commando ontstond kort na WO II en was in het verleden als gevolg van diverse reorganisaties, achtereenvolgens bekend als "Dienst Kwartiermeester Generaal" (DKG) 1945 - 1950, "Directoraat Materieel Landmacht" (DML) 1950 - 1960, opnieuw "Dienst Kwartiermeester Generaal" (nu ls DKMG) 1960 - 1976, "Directie Materieel Koninklijke Landmacht" (DMKL) 1976 - 1998, "Directie Materieel" (DM) 1998 - 2002, "Materieellogistiek Commando" (Matlogco) 2002 - 2011, "Defensie Bedrijf Grondgebonden Systemen" 2011 - 2013. Het oude "Materieellogistiek Commando" was tot 2005 een onderdeel van de Koninklijke Landmacht dat voorzag in de verwerving, instandhouding en afstoting van militair materieel.

Sinds januari 2005 maakte het oude Materieellogistiek Commando, samen met de materieel-organisaties van de Koninklijke Marine (Directie Materieel Koninklijke Marine, DMKM) en de Koninklijke Luchtmacht (Directie Materieel Koninklijke Luchtmacht, DMKLu), deel uit van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Met de plaatsing van het nieuwe Materieellogistiek Commando Land rechtstreeks onder de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS) wordt het belang van de Materiële Gereedheid bevestigd.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Commandant MatlogCo en zijn staf zijn gevestigd in de Kromhoutkazerne Utrecht.
  • Afdeling Systemen en Analyse, gevestigd in Utrecht.
  • Afdeling Techniek, gevestigd in Leusden.
  • Afdeling Logistiek, gevestigd in Utrecht, Lettele, Steenwijk en Soesterberg.
  • 300 Materieellogistieke Compagnie, hoofdlocatie gevestigd in Amersfoort Bernhardkazerne.
  • Material Maintenance Organization, gevestigd in Eygelshoven.

Commandanten[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige commandant Materieellogistiek Commando Land (C-MatlogCo) is sinds juni 2022 Brigadegeneraal[1] Mark Bours . Zijn voorgangers waren:


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]