Mathias Rust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mathias Rust

Mathias Rust (Wedel, 1 juni 1968) is een Duits piloot. Hij is vooral bekend geworden doordat hij op 28 mei 1987 met een Cessna 172P op een brug in de buurt van het Rode Plein in Moskou landde. Hij was toen 18 jaar oud.

Rust vloog bij deze actie van Hamburg naar Helsinki, en vloog toen onder de Russische radar door naar Moskou, alwaar hij een paar keer over het plein cirkelde voordat hij landde. Zijn actie was bedoeld als vredesmissie, maar Rust werd gearresteerd door de KGB en gevangengezet. Na een proces dat op 2 september 1987 begon, werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf in het werkkamp Lefortovo met licht regime. Hij werd na 432 dagen vrijgelaten en naar Duitsland teruggestuurd. Het incident zorgde ervoor dat Gorbatsjov de kans kreeg om de minister van defensie Sergei Sokolov en de bevelhebber van de luchtafweer Aleksandr Koldunov, die beiden anti-glasnost en anti-perestrojka waren, te ontslaan en te vervangen door mensen die loyaal waren aan zijn beleid, evenals degenen die het beleid van deze twee steunden. Meer dan 2000 officieren, waarvan de meeste tegen de hervormingen van Gorbatsjov waren, verloren hierbij hun baan. Deze zet was cruciaal in het verkrijgen van een overwicht binnen de daarvoor sterk conservatieve en anti-hervormingsgezinde Leger van de Sovjet-Unie.

Vluchtverloop en landing[bewerken]

Rust huurde de Cessna 172 model P bij een Hamburgse Luchtsportvereniging voor een “rondvlucht over de Noordzee”. Hij startte in Hamburg-Fuhlsbüttel, maakte een tussenlanding op vliegveld Uetersen bij Hamburg en bouwde de achterbank uit van het vierzitsvliegtuig. Daarna vloog hij via Westerland/Sylt eerst naar IJsland om daarna via Noorwegen naar Finland te vliegen, waar hij op vliegveld Malmi in Helsinki op 25 mei 1987 landde. [1] Van daaruit vloog hij op 28 mei over de Fins-Russische grens richting Leningrad (tegenwoordig Sint-Petersburg) en volgde de spoorweg naar Moskou. Hij werd daarbij vroegtijdig door de Sovjetluchtafweer opgemerkt. Een directe verdedigingsactie bleef uit. Op de televisie uitgezonden beelden toonden parallel meevliegende MiG-23 gevechtsvliegtuigen. Maatregelen werden niet getroffen en Rust bereikte na 5½ uur vlucht Moskou, waar hij rond 18:15 u enkele rondjes boven het Rode Plein en het Kremlin draaide. Omdat op het Rode Plein te veel mensen waren moest hij rond 18:40 u op de nabijgelegen Moskwabrug (Moskworezkij most) landen. Hij bracht het vliegtuig op de parkeerplaats voor touringcars bij de Wassilijwand (Wassilewski spusk) naast de Basiliuskathedraal pal aan het Rode Plein tot stilstand. Na zijn vlucht zei Rust dat hij deze voor de “wereldvrede” en voor “begrip tussen onze volkeren” ondernomen had. Zijn vlucht leidde tot interne politieke consequenties in de Sovjet-Unie. De Sovjetverdedigingsminster Sergej Sokolov, de chef van de luchtafweergroep Alexandr Koldunov en meerdere officieren, die de 700 km vlucht boven Sovjetterritorium toegelaten hadden, werden door Michael Gorbatsjov verantwoordelijk gehouden en ze gingen ”op eigen verzoek vervroegd met pensioen”. Pikant detail was dat 21 van de officieren die de rang van generaal bekleedden, na het incident een ster moesten inleveren.

Latere leven[bewerken]

  • 1989: terwijl hij zijn verplichte burgerdienst vervult in een Duits ziekenhuis in Hamburg-Rissen, steekt Rust een vrouwelijke medewerker neer omdat ze hem geen zoen wil geven. De verwondingen zijn levensbedreigend en Rust wordt daarop in 1991 veroordeeld tot 4 jaar cel wegens poging tot moord. Na 15 maanden wordt hij vervroegd vrijgelaten in oktober 1993.
  • April 1994: Mathias Rust brengt een bezoek aan Rusland, waarbij hij onder andere de plaats bezoekt waar hij landde in 1987.
  • 1996: Rust verlooft zich met de dochter van een rijke Indiase theehandelaar en bekeert zich tot het hindoeïsme.
  • 2001: Mathias Rust wordt voor het stelen van een kasjmier-pull-over uit een winkel veroordeeld tot het betalen van 10.000 Duitse mark[2]. Later wordt de eis teruggebracht tot 600 mark.
  • Augustus 2003: Rust start een internetwebsite, waarop hij een "denktank" promoot genaamd Orion & Isis, die zou werken aan "zaken die niet-gewelddadige oplossingen bieden om conflicten op te lossen tussen overheid, etnische of religieuze instituties". Zijn website krijgt echter weinig publiciteit, waarop deze weer verdwijnt.
  • November 2005: Rust wordt veroordeeld wegens fraude en moet 1.500 euro betalen voor gestolen goederen. Daarnaast wordt hij ook per gerechtelijk besluit gedwongen alsnog te betalen voor een set meubels die hij eerder met een ongedekte cheque had gekocht.

In 2007 woonde Rust in Berlijn en was getrouwd met zijn tweede vrouw Athena. Hij probeerde in zijn onderhoud te voorzien door professionele pokerspelen[3]. In 2012 bleek dat hij inmiddels werk had als yoga trainer en financieel analist. [1]

Bronnen, noten en/of referenties