Mauro Bolognini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mauro Bolognini
Mauro Bolognini in 1990
Volledige naam Mauro Bolognini
Geboren 28 juni 1922
Overleden 14 mei 2001
Geboorteland Vlag van Italië (1861-1946) Italië
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mauro Bolognini (Pistoia, 28 juni 1922Rome, 14 mei 2001) was een Italiaans filmregisseur.

Bolognini studeerde architectuur in Florence en vanaf 1947 regie in Rome. Na het einde van zijn studie werkte hij als regieassistent voor Luigi Zampa in Italië, alsook voor Yves Allégret en Jean Delannoy in Frankrijk.

In 1953 draaide hij met Ci troviamo in galleria zijn debuutfilm als regisseur. In de tweede periode van het Italiaans neorealisme ontwikkelde Bolognini zijn eigen stijl. Met de komische film Gli innamorati (1955) verkreeg hij voor het eerst naamsbekendheid. Hij contrasteerde in het begin van de jaren '60 in zijn werk het leven van de armen en de rijken in Italië met elkaar.

Hij verwierf vooral bekendheid met zijn filmbewerkingen van romans van zowel klassieke auteurs zoals Théophile Gautier en Italo Svevo als van naoorlogse Italiaanse auteurs als Alberto Moravia, Pier Paolo Pasolini, Mario Pratesi en Vasco Pratolini. Het sociaal-historisch drama Metello wordt beschouwd als zijn beste film. Hoofdvertolkster Ottavia Piccolo kreeg er in 1970 op het Filmfestival van Cannes de prijs voor de Beste Actrice voor. Vanaf de jaren jaren '70 hield hij zich ook bezig met het regisseren van opera's.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]