Maxim Hamel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maxim Hamel
Maxim Hamel (1974)
Algemene informatie
Volledige naam Maxim Adolf Hamel
Geboren 15 augustus 1928
Overleden 20 februari 2001
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1958-1991
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Maxim Adolf Hamel (Nijmegen, 15 augustus 1928Amsterdam, 20 februari 2001) was een Nederlands theater- film- en televisieacteur. Hij was de zoon van de acteur en kunstschilder Jack Hamel en de broer van acteur Jules Hamel, kunstschilder Vincent Hamel en decorontwerper/kunstschilder Niels Hamel.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hamel speelde nadat hij de theaterschool had afgemaakt een tijdje bij enkele theatergezelschappen zoals de Nederlandse Comedie, Ensemble, Theater, Toneelgroep Noorder Compagnie en Toneelgroep Centrum. Hij debuteerde in 1951 bij De Nederlandse Comedie in het toneelstuk Een engeltje van niets. In de jaren zestig en zeventig ging hij meer aan het werk als televisieacteur. Tevens ging hij zich in deze tijd bezighouden met regiewerk, en speelde hij in enkele films als Makkers, staakt uw wild geraas (1960) van Fons Rademakers, en De leeuw van Vlaanderen (1985) van Hugo Claus.

In de jaren tachtig keerde hij nog eenmaal terug naar het toneel en ging spelen bij het Nooy’s Volkstheater. Al snel bleek het theaterwerk hem minder te interesseren dan voorheen, vooral doordat hij minder zin had in reizen. Daarom stopte hij definitief met theater.

In de jaren negentig speelde hij mee in Goede tijden, slechte tijden in de rol van Rolf Huygens.

Hamel overleed op 72-jarige leeftijd. Hij was enkele jaren getrouwd met de actrice Winnifred Bosboom.

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]