Meerbeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meerbeck
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Meerbeck (Nedersaksen)
Meerbeck
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Schaumburg
Samtgemeinde Niedernwöhren
Coördinaten 52° 20′ NB, 9° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,09 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.907
(146 inw./km²)
Hoogte 65 m
Burgemeester Sabine Druschke (SPD)
Overig
Postcode 31715
Netnummer 05721
Kenteken SHG (alternatief: RI)
Gemeentekernen 3 Ortsteile
Gemeentenr. 03 2 57 023
Website www.meerbeck.de
Locatie van Meerbeck in Schaumburg
Kaart van Meerbeck
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Meerbeck is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente vormt het meest zuidwestelijke gedeelte van de Samtgemeinde Niedernwöhren in het Landkreis Schaumburg. Meerbeck telt 1.907 inwoners.[1]

Tot Meerbeck behoren naast het dorp van die naam ook Volksdorf en Kuckshagen. Deze twee dorpjes, die ten westen, respectievelijk zuidwesten van Meerbeck zelf liggen, waren tot 1974 zelfstandige gemeentes.

Meerbeck ligt 4 à 5 km ten noordwesten van het stadje Stadthagen. In het noordoosten gaat de bebouwing van Meerbeck vrijwel naadloos over in die van Niedernwöhren, het hoofddorp van de Samtgemeinde.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Bundesstraße 65 (van west naar oost door Bückeburg, Stadthagen en Bad Nenndorf) loopt ten zuiden van de gemeente langs. Bij Bad Nenndorf, op ruim 20 km ten zuidoosten van Meerbeck, is de dichtstbijzijnde aansluiting op een autosnelweg (afrit 38 van de Autobahn A 2).

De gemeente is niet per trein bereikbaar; het dichtstbij gelegen station staat in Stadthagen. Wiedensohlen, Niedernwöhren en Meerbeck liggen aan de route van de streekbus Stadthagen-Loccum v.v., die op werkdagen 5 x per dag en in de weekends 1 x per dag rijdt.

Minder dan één kilometer ten noordwesten en westen van de gemeentegrens loopt het Mittellandkanaal.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Meerbeck is één van de weinige plaatsjes in de Samtgemeinde Niedernwöhren, waar naast het boerenbedrijf en enig toerisme ook economische activiteit in de vorm van midden- en kleinbedrijf is. Het betreft ondernemingen van overwegend alleen plaatselijke betekenis. Iets ten noorden van Volksdorf, aan de beek Gehle (die 20 km verderop[2] in de Wezer uitmondt), staat de rioolwaterzuiveringsinstallatie van de Samtgemeinde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna alle dorpen in de Samtgemeinde zijn in de middeleeuwen ontstaan, Meerbeck reeds in 1013[3]. Ook Volksdorf is zeer oud (reeds in een document uit 1029 als Folchardesdorfa vermeld).

Gallhof bij Meerbeck (1670)

De graven van Schaumburg-Holstein hadden in 1332 een kasteel nabij Meerbeck, waarvan alleen een op een omgracht terrein gelegen 17e-eeuws vakwerkhuis, de Gallhof, is blijven bestaan. Het is een particulier woonhuis.

Het Schaumburger Wald, een restant van een vrij ongerept, vochtig, veel groter woud met de naam Dülwald, was oorspronkelijk een grensgebied tussen het Graafschap Schaumburg en het Vorstendom Calenberg, vanaf de 17e eeuw[4] tussen het land Schaumburg-Lippe en het Koninkrijk Pruisen. Meerbeck wordt door Niedernwöhren en het Mittellandkanaal van dit bosgebied gescheiden.

Van 9 mei 1945 tot 15 september 1948, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, was Meerbeck een kamp voor krijgsgevangenen van de Britse bezettingsmacht, en daarna een opvanglocatie voor displaced persons. Gedurende die jaren was de Duitse bevolking van het dorp tijdelijk naar elders overgebracht.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Voor meer informatie zie: Samtgemeinde Niedernwöhren.