Meerbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Meerbeek
Deelgemeente in België Vlag van België
Meerbeek
Meerbeek
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Kortenberg
Coördinaten 50° 53′ NB, 4° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,15 km²
Inwoners (01/01/2006) 2.188 (425 inw/km²)
Overig
Postcode 3078
Netnummer 02 - 016
Detailkaart
Meerbeek
Meerbeek
Portaal  Portaalicoon   België

Meerbeek is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Kortenberg. De mensen die in Meerbeek wonen worden ook wel papboeren genoemd.

Geografie[bewerken]

Het dorp heeft een oppervlakte van 515 hectare. De buurgemeenten van Meerbeek zijn: Everberg, Erps-Kwerps, Veltem-Beisem en Bertem.

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • De Sint-Antoniuskerk heeft een romaanse toren die teruggaat tot de tweede helft van de 13de eeuw en was vroeger mogelijk een hofkapel van het kasteel van Meerbeek. De kerk is opgetrokken uit lokale witte zandsteen en werd grondig verbouwd in de 15e eeuw in gotische stijl. Omstreeks 1895 werd de kerk uitgebreid met een neogotisch portaal dat er tevens de oude toren moest verstevigen. De toren, hoofdbeuk, koor en noordelijke zijbeuk bleven bewaard. De zuidelijke zijbeuk werd bijgebouwd evenals een zuidelijke transept met een altaar voor Sint-Antonius de Eremiet. Aan de noordelijke zijde tenslotte werd er een doopkapel met een zijtorentje en een zijkapel toegevoegd. In de doopkapel bevindt zich een vroegromaanse doopvont.
 • De huidige pastorie dateert uit 1741 en werd gebouwd in opdracht van de abdij van Affligem. Ze is opgetrokken uit bak- en zandsteen en valt op door haar afgeschuinde zandstenen sokkel en speklagen. Daarnaast trekt ook de arduinen deuromlijsting in Louis XV-stijl de aandacht. De monumentale trap, versierd met het wapenschild van kardinaal Thomas d'Alsace de Boussu en de muurschilderingen in de ontvangstzaal zijn de blikvangers van het interieur. De pastorie werd gebouwd ter vervanging van het in 1694 afgebrande Onze-Lieve-Vrouwehuys, een voormalige kapelaanwoning. Tegenwoordig wordt de pastorie gebruikt als parochiesecretariaat en filiaal van de openbare bibliotheek.
 • Het voormalig gemeentehuis werd opgetrokken in classicistisch eclecticisme omstreeks 1863 naar een ontwerp van architect Van Arenbergh. Naast het gemeentehuis, behoren ook een school en schoolmeesterswoning te het bouwkundig geheel. Tegenwoordig is het gemeentehuis een cultureel centrum, Atrium genaamd.
 • Het pachthof van de Zeven Slapers werd omstreeks 1437 gesticht door Jan Keynoghe en in 1460 bij testament geschonken aan de Fundatie der Zeven Slapers. Het pachthof speelde lange tijd een belangrijke rol in de lokale schapenteelt, zo verbleven er in 1702 maar liefst 100 schapen. De asymmetrische schuur dateert uit het einde van de 18e eeuw.
 • Pachthof Ulens, een oude 18e-eeuwse hoeve.
 • Pachthof Storms, een U-vormige hoeve met stallen, schuur en woning uit het jaar 1784.
 • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel was verbonden met het verdwenen pachthof Cludts en staat voor het eerst vermeld op een kaart van het Militair Geografisch Instituut uit 1891. Omstreeks 1908 werd de kapel verplaatst omwille van het rechttrekken van de Dorpsstraat. De classicistisch-eclectische kapel is opgetrokken uit baksteen en is aan de voorzijde en zijkanten bepleisterd met cement. Ze vormde lange tijd een processiehalte van de Sacramentsprocessie, een jaarlijkse pelgrimage naar Scherpenheuvel.
 • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, is een kleine kapel aan de dorpsstraat. Tijdens de processie van de zomerkermis doet ze dienst als processiehalte.
 • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de Connebien werd gebouwd in 1945 ter vervanging van een kapel uit 1828. Ze is opgetrokken uit baksteen en heeft een zadeldak.
 • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (ook wel de Cludtskapel genoemd) en dateert reeds van voor 1840 zo blijkt uit haar vermelding in de atlas van de Buurtwegen van Meerbeek. Ze werd verplaatst omstreeks 1976 ten gevolge een onteigening afgebroken en elders opnieuw opgebouwd en ingehuldigd in 1985.
 • De kapel van het Heilig-Hart op de Tomme en werd vernoemd naar een tumulus die mogelijk in de omgeving heeft gelegen. Het betreft een niskapel met puntdak uit baksteen en werd gebouwd in 1985.
 • De kapel van het Heilig-Hart van Jezus dateert uit 1913 en is opgetrokken in neogotische stijl in rode baksteentjes met een luifel die gestut wordt door dwarse steunbalken.
 • De kapel van Sint-Anthonius, een kleine veldkapel opgetrokken uit baksteen en opgedragen aan Sint-Antonius de Eremiet.