Meerssen (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Meerssen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Meerssen (plaats)
Meerssen (plaats)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Meerssen Meerssen
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,15 km²
Inwoners (2007) 5670
Overig
Postcode 6230-6231
Netnummer 043
Belangrijke verkeersaders A2, A79
Foto's
De basiliek van Meerssen
De basiliek van Meerssen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meerssen (Limburgs: Meersje) is een dorp in het heuvelland van de Nederlandse provincie Limburg met ongeveer 5840 inwoners. Het is sinds 1 januari 1982 de hoofdplaats van de toen gevormde gelijknamige fusiegemeente Meerssen. Samen met Bunde en Rothem vormt de plaats een dichtbevolkt gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Maastricht.

Ligging[bewerken]

Meerssen is gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul op ongeveer 50 meter boven NAP. Eveneens kruisen bij Meerssen de snelwegen A2 en A79. Dit geeft aan dat Meerssen een gunstig gelegen plaats is en het dorp wordt dan ook vaak door toeristen gebruikt als uitvalsbasis naar het Geuldal. Eveneens zorgt de gunstige ligging er voor dat er veel forensen wonen die werken in Maastricht, Parkstad of Sittard.

Geschiedenis[bewerken]

Romeinse tijd[bewerken]

In de Romeinse tijd werd het gebied rond Meerssen reeds bewoond. Met name in Maastricht was er al sprake van een Romeinse nederzetting. In Meerssen vestigden in die tijd de eerste bewoners zich aan de oever van de Geul. In die tijd was het gebied nog zeer drassig en hierdoor kreeg Meerssen de naam Marsna of ook wel Marsana of Marna, wat zoiets betekende als moeras. Ook wordt de naam meerssen in verband gebracht met het winnen van mergel. De Romeinse schrijver Plinius schrijft in zijn Historia Naturalis eroverdat mergel gebruikt werd als kunstmest op de akkers van de boeren

Frankische tijd[bewerken]

In later tijden werd Meerssen een soort buitenverblijf van verschillende Frankische vorsten als bijvoorbeeld Karel de Grote en werd Meerssen steeds belangrijker. Het lag immers niet ver van het centrum van het Frankische Rijk dat Aken als hoofdstad had. Meerssen was daarom ook de plek waar Lodewijk de Duitser verbleef tijdens de onderhandelingen over het verdrag van Meerssen in 870. Na de dood van Lotharius II werd toen Neder-Lotharingen verdeeld tussen het West-Frankische en het Oost-Frankische Rijk.

Middeleeuwen[bewerken]

Omstreeks het midden van de 10e eeuw was het allodium Meerssen eigendom van koningin Gerberga, dochter van keizer Hendrik I en echtgenote van Lodewijk van Overzee, koning van Frankrijk. In 968 schonk Gerberga haar bezittingen, inclusief kapel en daaraan verbonden kapittel aan de benedictijner abdij van Sint-Remigius te Reims.

Pelgrimsoord[bewerken]

In 1222 vond in de kloosterkapel te Meerssen het 'bloedwonder' plaats als gevolg waarvan een pelgrimage ontstond ter ere van het H. Sacrament. Die pelgrimage maakte opgang toen in 1465 het H. Sacrament - bewaard in een schrijn – gered werd uit de vlammen door een passerende boerenknecht. De kerk viel dat jaar ten prooi aan de vlammen door toedoen van 'soldeniers' van de heer van Borgharen, die betrokken waren in de strijd van Luikenaars tegen Brabant. De toevloed van pelgrims noopten de benedictijnen van Reims tot het bouwen van een grotere kerk. De thans nog bestaande gotische kerk werd in de 14e eeuw gebouwd naar ontwerp van onbekende Franse bouwmeesters. Meerssen is tot heden pelgrimsoord gebleven.

Bijzonderheden[bewerken]

De Gloriette in het Proosdijpark
  • Oudere benamingen van Meerssen zijn Marsna, Marsanam en Mersenam.
  • de Familie Regout heeft jaren lang in Meerssen gewoond en haar fabriek geleid. Het huis is nog steeds te bewonderen. Het is gelegen op het industrieterrein Weert te Meerssen. De familie Regout is ook in Meerssen begraven. De begraafplaats ligt naast de Basiliek

Bezienswaardig[bewerken]

Synagoge van Meerssen

Bekende inwoners van Meerssen[bewerken]

Geboren in Meerssen[bewerken]

Wielrennen[bewerken]

Vanaf de eerste Amstel Gold Race in 1966 tot en met 1990 was Meerssen de finishplaats van deze wielerklassieker. Uitzondering hierop is 1968 toen de finish in Elsloo werd gesitueerd. Tegenwoordig komt de Amstel Gold Race nog steeds door Meerssen waar de Lange Raarberg wordt beklommen.

Daarnaast heeft Meerssen meerdere malen gefungeerd als finishplaats van het Nederlands kampioenschap wielrennen en één keer van het Wereldkampioenschap wielrennen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]