Meester van Boucicaut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een pagina uit het getijdenboek van Boucicaut

Boucicaut-meester of Meester van het getijdenboek voor de maarschalk van Boucicaut is de noodnaam voor een Vlaams of Frans miniatuurschilder en boekverluchter die werkzaam was in Parijs in de periode van ca. 1400 – ca. 1430. Hij werkte in de stijl van de internationale gotiek.

De aanduiding voor de kunstenaar verwijst naar een door hem geïllustreerd getijdenboek voor Jean le Meingre, maarschalk van Boucicaut, dat vervaardigd werd tussen 1410 en 1415. Dit getijdenboek bevindt zich momenteel in het Musée Jacquemart-André in Parijs.

De meester van Boucicaut was een tijdgenoot van de Gebroeders Van Limburg en behoorde met hen tot de belangrijkste en meest invloedrijke verluchters van handschriften uit de periode in Noord-Europa. Waarschijnlijk stond hij aan het hoofd van een productieve atelier of studio waarin getalenteerde schilders werkzaam waren en samenwerkten. Zij verzorgden opdrachten voor het hof, de aristocratie en rijke burgers [1]. Bekend is dat de kunstenaar ook samenwerkte met de eveneens in Parijs actieve Meester van Bedford.

De Boucicaut-meester behoorde tot de eersten in de Europese kunst die zich verdiepten in het weergeven van lichtval en een verdieping van het perspectief, mede gebaseerd op ontwikkelingen in de Italiaanse schilderkunst.

Op basis van stijlovereenkomsten worden vele schilderwerken en manuscripten toegeschreven aan de kunstenaar[2]. Hij wordt wel geassocieerd met de Vlaamse kunstschilder, miniaturist en architect Jacob Coene.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties