Megaland Landgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Megaland in Landgraaf
Pinkpop 2009 op Megaland Landgraaf

Met een grootte van ca. 27 hectare is Megaland, gelegen in Schaesberg (gemeente Landgraaf), het grootste evenemententerrein van Limburg. Het terrein dankt zijn bekendheid vooral aan het populaire Pinkpop-festival, dat al sinds 1988 jaarlijks op dit terrein plaatsvindt en gemiddeld 60.000 bezoekers trekt. Daarnaast wordt het terrein gebruikt voor andere grote evenementen als markten, tentoonstellingen, autoshows, ballonfestivals en vliegerfeesten. Op het terrein staat ook een grote hal van 1800 m², waar kleinere evenementen kunnen worden gehouden als snuffelmarkten, paravisie- en platenbeurzen.

In 2000 heeft Megaland ook een wielerbaan van ca. 1600 meter lang laten aanleggen, waar wedstrijden- en trainingen kunnen worden gehouden.

Het terrein is gelegen op het grondgebied van Park Gravenrode, het groene hart van Parkstad Limburg, waar ook attracties zijn te vinden als het GaiaPark, Mondo Verde en SnowWorld.

Geschiedenis[bewerken]

Megaland is in 1995 ontstaan op het terrein van de Draf- en Renbaan Limburg (DRL), dat in 1982 werd opgebouwd tijdens de herstructurering van het terrein van de voormalige steenkolenmijn Wilhelmina en de Oranje Nassau II mijn, welke respectievelijk in 1969 en 1971 werden gesloten. In 1987 besloot de Pinkpop-organisatie van het Burgemeester Damen Sportpark te Geleen naar de DRL te verhuizen in het daaropvolgende jaar, omdat de locatie vele malen geschikter en ruimer was en zo beter kon uitgroeien. De paardensport leed daarentegen verlies en om die reden werd dit in 1993 definitief stilgelegd, waardoor het niet zeker werd wat er verder met het terrein ging gebeuren. Om de toekomst van Pinkpop te verzekeren, werd het terrein in 1995 veranderd in een volledig evenemententerrein en daarbij omgedoopt tot "Megaland".

Externe links[bewerken]