Meidoornstippelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meidoornstippelmot
Meidoornstippelmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Yponomeutidae (Stippelmotten)
Geslacht:Yponomeuta
Soort
Yponomeuta padella
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Phalaena padella
Nest van rupsen in meidoorn
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Meidoornstippelmot op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De meidoornstippelmot (Yponomeuta padella) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De wetenschappelijke naam werd, als Phalaena padella, in 1758 door Carl Linnaeus gepubliceerd in de tiende editie van Systema naturae.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Er is één generatie per jaar. De mot vliegt van juni tot in oktober. De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt zo’n 10 millimeter. De vlinder is uiterst moeilijk, zelfs met microscopisch onderzoek aan de genitaliën, te onderscheiden van de appelstippelmot, de kardinaalsmutsstippelmot en wilgenstippelmot. Hij komt verspreid over Europa voor.

De eipakketjes, die gemiddeld uit 50 eitjes bestaan, zijn bedekt met een geel slijm, dat na uitharding een waterdicht schild vormt. Na drie weken komen de eitjes uit. Enkele rupsjes overwinteren onder het schild. In mei kruipen ze onder het schild vandaan en vreten aan knoppen en jonge bladeren. De jonge rupsen mineren in tegenstelling tot de appelstippelmot niet, maar hebben de neiging om gemeenschappelijke webben te spinnen. Dit spinsel is vrij taai en biedt daardoor enige bescherming tegen vijanden.[1]

De 15–22 mm lange rups heeft een groengrijs lichaam met een zwarte kop en een zwartachtige prothoracale en anale plaat. Aan beide zijden van het lichaam komt op de subdormale lijn zwarte vlekken, twee per segment, voor. De verpopping in 7-8 mm lange, grijze cocons vindt plaats in het spinsel.

Waardplant[bewerken | brontekst bewerken]

De waardplanten van de meidoornstippelmot zijn meidoorn, krentenboompje, dwergmispel, sleedoorn, kers, kerspruim, abrikoos en pruim.

Voorkomen in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

De meidoornstippelmot is in Nederland en in België een algemene soort, die verspreid over het hele gebied kan worden gezien.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: