Melanophidium bilineatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Melanophidium bilineatum
IridescentShieldtail.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Superfamilie: Uropeltoidea
Familie: Uropeltidae (Schildstaartslangen)
Geslacht: Melanophidium
Soort
Melanophidium bilineatum
Beddome, 1870
Afbeeldingen Melanophidium bilineatum op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Melanophidium bilineatum is een slang uit de familie schildstaartslangen (Uropeltidae).[1] Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort.

De soort is te herkennen aan de zeer opvallende verschijning; de slang is geheel zwart van kleur, met een duidelijke, heldergele streep aan de flanken, die soms bestaat uit een serie vlekken. Het hele lichaam heeft een sterk iriserende (parelmoer-achtige) glans die blauw aandoet.

De locatie in India waar de soort is aangetroffen door wetenschappers; het eigenlijke verspreidingsgebied is nog niet bekend.

Ondanks dat de slang niet recentelijk maar al in 1870 werd ontdekt, zijn er slechts drie exemplaren beschreven. De soort is aangetroffen op ongeveer 1700 meter hoogte in het berggebied aan de westkust van India. Net als andere schildstaartslangen, die de naam danken aan de verharde staartpunt, leeft de slang grotendeels ondergronds en heeft een gravende levenswijze. Over de biologie en levenswijze is nog niets bekend.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Melanophidium bilineatum - Website Geconsulteerd 25 oktober 2012