Melige koolluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melige koolluis
Op boerenkool
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Sternorrhyncha
Superfamilie:Aphidoidea (Bladluizen)
Familie:Aphididae
Geslacht:Brevicoryne
Soort
Brevicoryne brassicae
Linnaeus, 1758
Melige koolluis op boerenkool
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Melige koolluis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De melige koolluis (Brevicoryne brassicae) is een bladluis, die voorkomt op kruisbloemigen, zoals herderstasje en diverse koolsoorten. In deze planten zit de mosterdolie sinigrine, die ervoor zorgt dat de luizen gaan zuigen. Door afscheiding van honingdauw wordt de plant kleverig.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

De luis overwintert als eitje op blad of stengel. In het voorjaar komt hier een luis zonder vleugels uit, de zogenaamde stammoeder. Hieruit ontwikkelt zich een kolonie, waarin ten slotte gevleugelde luizen gevormd worden, die zich vervolgens verspreiden naar andere planten. In de herfst ontstaan er gevleugelde mannetjes en geslachtelijk voortplantende ovipare vrouwtjes. Bij een zachte winter kunnen deze vrouwtjes ook overwinteren en de hieruit komende gevleugelde vrouwtjes kunnen dan al vroeg een aantasting geven.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Ongevleugelde levendbarende vrouwtjes hebben antennen die uit zes leden bestaan en iets langer zijn dan de helft van de lichaamslengte. De sifonen zijn zeer kort, dik en iets gezwollen. De kleur van de melige koolluis is grijsachtig groen of dofgroen, maar lijkt grijs door het wasachtige poeder op het lichaam. Op de rug van het achterlijf van ongevleugelde vrouwtjes zitten meestal donkere vlekken en twee dwarsbalken achter de sifonen. De gevleugelde vrouwtjes hebben de dwarsbalken en vlekken aan de zijkant.

Een gevleugelde en een ongevleugelde melige koolluis

Virusoverbrenging[bewerken | brontekst bewerken]

De melige koolluis kan als vector ongeveer 20 verschillende virussen overbrengen, zowel persistente als non-persistente, zoals knollenmozaïekvirus, bloemkoolmozaïekvirus en slavergelingsvirus.

Vijanden[bewerken | brontekst bewerken]

Diaeretiella rapae parasiteert op koolluizen[1]. Verdere vijanden van de melige koolluis zijn lieveheersbeestjes en hun larven, zweefvlieglarven en larven van netvleugeligen[1][2].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brevicoryne brassicae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.