Mellers kameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mellers kameleon
Mellers.chameleon.bristol.zoo.arp.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Iguania (Leguaanachtigen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht: Trioceros
Soort
Trioceros melleri
Gray, 1864
Afbeeldingen Mellers kameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mellers kameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Mellers kameleon[1] (Trioceros melleri) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1864. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Ensirostris melleri gebruikt. Er zijn verschillende Nederlandstalige namen zoals reuzenkameleon, flapnekkameleon, olifantsoorkameleon of zebrakameleon en zelfs combinaties hiervan zoals reuzenflapnekkameleon. De soortnaam melleri is vernoemd naar een dr. Meller, die genoemd wordt in de publicatie van Gray.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Mannetjes worden ongeveer 60 centimeter lang, vrouwtjes blijven kleiner, deze soort is een van de grootste kameleons. De staart is erg dik en in opgerolde toestand slechts een derde van de lichaamslengte, waardoor het lichaam nog groter lijkt. Mellers kameleon heeft een losse, van het lichaam afgescheiden oorkwab die enigszins aan een olifantsoor doet denken en twee kleine hoorntjes vooraan op de neus. De kleur is groen tot bruin, deze soort is relatief eenvoudig te herkennen aan de duidelijke donkere en lichte bandering over het hele lijf, in het bijzonder de staart en over het gehele lijf kleine zwarte stippen. Juveniele dieren zijn meestal zwart/wit gestreept en hebben vaak nog geen echte groen- en bruintinten.

Algemeen[bewerken]

Het verspreidingsgebied beslaat oostelijk Afrika; in Tanzania en Malawi. De habitat bestaat uit bomen en struiken in savannen en bossige gebieden met veel schaduw want zonnen doet deze soort niet graag. Vanwege de grootte worden ook wat grotere insecten gegeten, maar ook wel vogels en hagedissen, die gevangen worden met de kleeftong. Deze kameleon is zowel tegen mensen als soortgenoten bijzonder agressief en bijterig. Mellers kameleon kan een leeftijd bereiken van 12 jaar, wat voor kameleons zeer oud is, veel soorten worden slechts enkele jaren oud.

Bronvermelding[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Referenties
  1. P Whitfield, Encyclopedie van het dierenrijk - Alle gewervelde dieren in woord en beeld, Uitgeverij Areopagus, 1984, Pagina 422 ISBN 90 274 9009 0.
  2. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Chamaeleo melleri
Bronnen