Mellotron (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mellotron is een boek dat werd geschreven door Nick Awde. Het boek, dat alleen in een Engelstalige versie is verschenen, behandelt het lastige muziekinstrument, dat opgang deed binnen de symfonische rock in de eindjaren 60 en beginjaren 70.

Het boek behandelt de geschiedenis en werking van de mellotron met al haar nukken en technische problemen. Daarnaast komen in het boek de pioniers aan het woord die met dat instrument moesten / wilden werken. Het geeft naast inzichten over de tijd ook een beeld van de ontwikkeling van het instrument en haar uiteindelijke tijdelijke ondergang, want in latere jaren kwam het instrument en haar analoge geluiden weer tevoorschijn. Het was dan al dan niet gedigitaliseerd weer een basisinstrument binnen de progressieve rock.

Aan het woord komen achtereenvolgens:

Bekende toetsenisten die ontbreken in de lijst zijn Richard Wright van Pink Floyd, Rick Wakeman van Yes en Keith Emerson van Emerson, Lake and Palmer. Zij zagen meer in het hammondorgel en de moog en komen dus niet aan het woord.

Volledige titel: Mellotron; The Machine and the Musicians that Revolutionised Rock, ISBN 978-1-898949-02-2, uitgegeven door Desert Hearts, 2008.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]