Mensa (eetgelegenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minister Rutten opent in 1952 een mensa van de Technische Universiteit Delft

Mensa (een afkorting van de Latijnse benaming mensa academica), ook wel studentenrestaurant of studentenresto, is een eetgelegenheid waar studenten en doorgaans ook personeelsleden van een universiteit of hogeschool een warme maaltijd kunnen komen eten. Meestal zijn dat zelfbedieningsrestaurants. Naast restaurants baten veel scholen ook een cafetaria of snackbar uit.

Een mensa kan onderdeel zijn van een universiteit, maar ook veel studentenverenigingen hebben een eigen mensa. De naam stamt van het Latijnse woord mensa dat 'tafel' betekent. In een mensa worden voor een studententarief maaltijden verzorgd. Vroeger was een mensa een simpele gaarkeuken, maar tegenwoordig worden steeds meer mensa's een echt restaurant voor een studentenprijs.

De Universiteit van Amsterdam heeft twee mensa's, het Atrium en de Agora[1]. Mensa Atrium zit in het oude Binnengasthuis, mensa Agora is gevestigd in het Roeterseilandcomplex. De Alma is de mensa van de Katholieke Universiteit Leuven. De Universiteit Gent baat acht studentenresto's uit, waarvan De Brug de grootste is. Aan de Technische Universiteit Eindhoven kan er 's avonds gegeten worden in de hal van het Auditorium, die overdag dienst doet als ontmoetingsplek en lunchgelegenheid.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Tijdelijk gesloten.[1]