Menzies Campbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir Menzies Campbell.

Sir Walter Menzies Campbell (Glasgow, 22 mei 1941), ook bekend als Ming Campbell is een Brits politicus. Hij is lid van het Britse Lagerhuis voor de Liberal Democrats (LibDems) en tot 15 oktober 2007 politiek leider van die partij.

Politieke carrière[bewerken]

Hij was enige tijd voorzitter van de Schotse afdeling van de 'LibDems'. In 1987 werd hij gekozen voor het Lagerhuis als afgevaardigde van de Schotse 'council area' Fife. In 1992 werd hij woordvoerder van Buitenlandse Zaken en Defensie. In 2000 was hij een van de 12 kandidaten om voorzitter te worden van het Britse Lagerhuis.

In 2002 werd er een vorm van kanker bij hem geconstateerd. Hiervoor moest hij een intensieve chemotherapie ondergaan.

Over de Britse deelname aan de Irakoorlog, waar zijn partij, anders dan Labour en de Conservatieven helemaal tegen was, zei Campbell: "For more than 60 years we have been engaged in an intimate and rewarding relationship with the United States … Our two countries are bound together historically by common values and experience. But our relationship should be one of mature partnership, not one of undue deference."

Leider van de Liberal Democrats[bewerken]

Op 7 januari 2006 werd hij interim-leider van de Liberal Democrats. Bij de verkiezingen voor het leiderschap van de Liberal Democrats, op 2 maart 2006, won Campbell met 57 procent van de stemmen. In oktober 2007 werd het duidelijk dat er geen vervroegde verkiezingen zouden worden uitgeschreven door de nieuwe Labour premier Gordon Brown; dit gaf voor de Liberal Democrats de doorslag om uit te zien naar een andere leider. Op 15 oktober werd hij (ook weer ad interim) opgevolgd door Vince Cable.

Persoonlijk[bewerken]

Tijdens zijn studie aan de universiteit was hij een succesvolle hardloper bij de sprint. Hij nam onder meer deel aan de Olympische Zomerspelen 1964 in Tokio. Ook had tussen 1967 en 1974 en Britse record op de 100 meter.

Voor zijn tijd als politicus was hij een vooraanstaand advocaat. Hij is getrouwd met Elspeth Campbell de dochter van de Britse legerofficier Roy Urquhart, die onder andere de Operatie Market Garden leidde.

Externe links[bewerken]