Spoorlijn Meppen - Essen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Meppen-Haselünner Eisenbahn)
DB 9201
Meppen - Essen
Spoorlijn Meppen - Essen op de kaart
Totale lengte51,3 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd door
Meppen - Lewinghausen: MHE
Lewinghausen - Essen: GOE (DB 1504)
Geopend
Meppen - Haselünne: 17 oktober 1894
Haselünne - Herzlake: 1902
Herzlake - Helmighausen: 1 september 1907
Helmighausen - Löningen: 1894
Löningen - Essen: 1888
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Baanvaksnelheid40 km/u
Treindienst doorEisenbahnfreunde Hasetal e.V
Traject
STR DB 2931 van Hamm (Westf)
exSTR+lSPLag+xr tracé tot 1954
exSTRvBHF 0,0 Meppen
exSTRvSTR-eABZglexENDEeq aansluiting haven opgebroken
exSTRSPLe{{{3}}}
exSTRABZgl DB 2931 naar Emden Rbf
exSTRBHF 2,8 Vormeppen
exSTReABZglexKBSTeq aansluiting Bundeswehr opgebroken
exSTRBHF 6,9 Bokeloh
exKRWleKRWg+r
BHF 11,1 Schleper
BHF 16,5 Haselünne
HST 21,9 Flechum
exKRW+leKRWgr tracé tot 1989
KBHFxaSTR 25,3 Herzlake
xABZglABZgr
exSTRHST 25,0 Herzlake
exKRWleKRWg+r{{{3}}}
HST 30,1 Lewinghausen
BHF 32,5 Helmighausen
BHF 37,6 Löningen
HST 44,3 Bunnen
ABZg+l DB 1502 van Oldenburg (Oldenb) Hbf
BHF 51,3 Essen (Oldb)
STR DB 1502 naar Osnabrück-Eversburg

De spoorlijn Meppen - Essen is een spoorlijn van de voormalige spoorwegonderneming Meppen-Haselünner Eisenbahn (MHE) in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het traject loopt van Meppen via Haselünne naar Essen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Landkreis Meppen opende op 17 oktober 1894 het traject van Meppen naar Haselünne en acht jaar later volgde de verlenging naar Herzlake. Reeds in 1888 werd voor rekening van de gemeente Löningen het traject van Essen naar Löningen geopend. In 1895 nam de GOE het traject en de bedrijfsvoering over nadat het traject een jaar eerder tot Helmighausen verlengd was. In 1907 werd het laatste trajectdeel in de verbinding van Essen tot Meppen bij Lewinghausen geopend. In 1920 ging het traject van de GOE over naar de Deutsche Reichsbahn (DR) en na de Tweede Wereldoorlog ging het traject van de DR naar de Deutsche Bundesbahn (DB). Tussen 1977 en 1979 ging het traject van de DB over naar de Kreis Emsland.

Het bedrijf vestigde zich in Haselünne met een depot en een werkplaats. Op 1 september 1900 werd het verbindingstraject van 1 kilometer tussen het station Meppen en de haven aan de Ems geopend. Sinds 1990 werd dit traject niet meer gebruikt. Met de herindeling van de Landkreis Meppen werd per 1 januari 1973 de Meppen-Haselünner Eisenbahn samengevoegd met de Hümmlinger Kreisbahn om verder te gaan onder de naam Emsländischen Eisenbahn GmbH (EEB).

Bedrijfsvoering[bewerken | brontekst bewerken]

De bedrijfsvoering werd in de periode van 1 januari 1933 tot 1 januari 1973 uitgevoerd door de Bentheimer Eisenbahn.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Het traject begint in het station Meppen van de DB. Tot 1954 ging het traject in zuidelijke richting over een aftakking verder in oostelijke richting naar Bokeloh. Met de geplande bouw van het Ems-Seitenkanal (nooit aangelegd) werd het traject in het noorden verplaatst omdat daar als een aansluiting naar de Schießplatz met bruggen voor het kanaal beschikbaar was. Achter het station van Vormeppen bevindt zich tegenwoordig het depot voor de locomotieven van de EEB. Bij Bokeloh wordt het oude traject bereikt dat tot 1954 door een buitenwijk van Meppen liep. Het traject loopt verder door een aantal dorpen naar Haselünne waar een aantal kenmerkende gebouwen een nieuwe bestemming kregen: het station werd een restaurant, de locloods werd in gebruik genomen door de Eisenbahnfreunden Hasetal.

Bij Herzlake werd in 1989 op eigen baan een nieuw traject om het dorp in gebruik genomen. Het oude station van Herzlake hield wel een spooraansluiting.

Parallel aan de Bundesstraße 213 loopt het traject verder naar het voormalige overgavestation Lewinghausen waarvan tegenwoordig niets meer te zien is. In Helmighausen en Löningen zijn er naast de stations ook laadperrons. Na 51,3 kilometer wordt het traject naar Osnabrück en Oldenburg in Essen bereikt.

Personenvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1894 nam de MHE op bescheiden wijze het personenvervoer op. Na de Tweede Wereldoorlog van 1951 tot 1962 reden de personentreinen van de MHE door naar Essen en deels verder naar Quakenbrück.

Nadat in de beginjaren de personentreinen door stoomlocomotieven getrokken werden schafte men in 1934 een aantal diesel motorwagens aan die tot het einde van het personenvervoer gebruikt werden. Vanaf de jaren 1960 werd het personenvervoer in etappes door bussen overgenomen.

Stillegging van personenvervoer:

  • 25 juni 1962: Essen - Lewinghausen
  • 21 mei 1966: Lewinghausen - Herzlake
  • 31 december 1970: Herzlake - Meppen

Goederenvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het begin was het goederenvervoer op het traject de belangrijkste bron van inkomsten. Vooral landbouwproducten van boeren uit de regio werden door de MHE vervoerd. In de jaren 1950 en 1960 werden stoomlocomotieven vervangen door diesellocomotieven en in die tijd nam de vervoersstroom van goederen af. Inmiddels is dit beeld veranderd: sinds eind jaren 1970 nam de omvang van het goederenvervoer weer toe. Tegenwoordig wordt er veel hout en steenslag vervoerd. Bovendien bevindt zich bij het station Meppen een installatie voor het beladen van containers met huisvuil die per trein naar de vuilverbrandingsoven in Salzbergen worden vervoerd.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

De Verein "Eisenbahnfreunde Hasetal e.V." maakt sinds 1988 / 1989 gebruik van het traject van de MHE voor het rijden van hun museumtrein. Voor deze trein maakt men gebruik van een stoomlocomotief "Niedersachsen" met historische rijtuigen die in 1988 van de Dampfeisenbahn Weserbergland werden overgenomen.

Tijdens de zomermaanden wordt er geregeld gereden.

Voor speciale ritten en ontlasting van de museumtrein was tot 2005 een railbus beschikbaar die inmiddels aan de RB verkocht is en door een diesellocomotief vervangen is.

De Verein bezit een originele diesellocomotief van de Hümmlinger Kreisbahn die op dit moment nog niet bedrijfsklaar is.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]