Metro van Istanboel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het metronet van Istanboel
Metronet Istanbul

De metro van Istanboel is het metronetwerk van de Turkse miljoenenstad Istanboel. De bouw ervan begon in 1992.

De eerste metrolijn M1 is een "lichte metro". Het eerste deel van de lijn tussen Aksaray en Kartaltepe werd geopend op 3 september 1989. Na diverse uitbreidingen met twee vertakkingen (M1a en M1b) worden de eindbestemmingen Kirazlı (M1B) en Atatürk Havalimanı (M1A) bereikt. Deze lijn wordt verlengd naar toekomstig OV-knooppunt Yenikapı om daar aan te sluiten op de metrolijn M2 en de voorstadstreinlijn, Marmaray.

De tweede metrolijn M2, van het Taksimplein naar Levent, werd op 16 september 2000 in gebruik genomen. Daarna zijn er meerdere uitbreidingen geweest. De huidige eindpunten van de M2 lijn zijn: Şişhane, Hacıosman en Seyrantepe. De M2 zal onder de Gouden Hoorn doorgetrokken worden naar Yenikapı, vanwaar er aansluiting zal zijn op de metrolijn M1 en het voorstadsnet van de spoorwegen.

De derde metrolijn aan de Europese kant is de M3 die in Kirazlı aansluiting geeft op de M1 metrolijn. De eindbestemmingen zijn het Olimpiyat Parkı (Olympisch park) en MetroKent.

Aan de Aziatische zijde is er de metrolijn M4 van Kadıköy tot Kartal. Die heeft in Ayrılıkçeşme aansluiting op de pas geopende voorstadslijn Marmaray, die via een spoortunnel onder de Bosporus het Aziatisch en Europees deel van Istanbul met elkaar verbindt.

Trivia[bewerken]