Metsja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metsja
Tibetaanse vuurslag, versierd met zilverplaat en een rode koralen imitatieparel. De draaglus is met een zilverknop bezet
Tibetaans མེ་ལྕགས
Wylie me lcags
Portaal  Portaalicoon   Tibet
Vuurslag, versierd met geciseleerd brons- en zilverplaat en een turkoois
Eenvoudige met ijzer beslagen vuurslag, versierd met een Tibetaanse kopermunt

Een metsja, vertaald: vuurijzer, is een Tibetaanse vuurslag. Hij bestaat uit een leren etui, waaraan onderaan een doorgaans halfronde ijzeren kling is bevestigd, en bovenaan een handvat of een hengsel. In het etui worden een vuursteen van kwarts en een tondel van onder andere katoen opgeborgen.

Versiering[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak is een metsja beslagen met zilver- of goudplaat waarin boeddhistische of bloemenmotieven zijn geciseleerd. Eenvoudige vuurslagen zijn beslagen met gegraveerde bronzen of ijzeren plaatjes.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een metsja wordt met andere gebruiksvoorwerpen als een geldbeurs (ba' khug), naaigereihouder, mes, Tibetaans zegel of houder voor schrijfgerei aan de gordel gedragen.

De waarde en kwaliteit van een metsja verraadt iets van de sociale positie van de eigenaar. Een metsja was in Tibet voor 1950 zowel een gebruiks- als modevoorwerp. Eind 20e, begin 21e eeuw wordt de metsja nog steeds door Tibetanen gedragen, maar doet hij overwegend dienst als modevoorwerp of sieraad.

Zie de categorie metsja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.