Mezcal (Mescal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mescal is een Mexicaanse soort gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van agaves. De drank komt uit diverse regio's van Mexico maar wordt voornamelijk geproduceerd in de staat Oaxaca. Mescal mag niet verward worden met tequila die van de Agave tequilana wordt gemaakt en alleen in de staat Jalisico geproduceerd mag worden. Mescal betekent ‘agave hart’.

Agave is geen cactus maar een valt onder vetplanten. Er zijn verschillende namen voor deze plant: Agave/Mescal/Marguey. In totaal zijn er 140 verschillende soorten. Agave hebben een rijpingstijd van 7-12 jaar. Wanneer de plant lijkt te verschrompelen en roestkleurige vlekken krijgt is hij optimaal rijp. Er zijn 18 verschillende soorten Agave toegestaan voor het produceren van Mescal.

Mescal wordt in tegenstelling tot Tequila bijna altijd op authentieke manier geproduceerd. Mescal & Tequila zijn voortgevloeid in 1521 vanuit Agavewijn. Agavewijn is +/- 3000 jaar oud en bevatte 5 tot 7 % alcohol. In 1521 veroverde Hernando Cortés, Mexico en bracht distilleerketels waaruit tequila & mescal zijn ontstaan.

Mescal werd beroemd in 1950 door de rode of de gele worm. Dit was een marketing stunt van Jacobo Lozano Páez. Deze worm is eigenlijk de rups van dikkopvlinder, de roderups eet het hart van agave, de gelerups eet alleen het blad van agave. In een fles tequila zit nooit een worm, omdat dit wettelijk verboden is.[1] Mescal is qua smaak vooral bekend van de rokerige-aardeachtig karakter. Dit wordt in grote mate bepaald door het garingsproces.


Proces [2] De aroma’s worden in grote maten bepaald door het garingsproces van het Agavehart. Het vind plaats in een ketelvormige 2.5m diepe grondoven, doorgaans met een diepte van 3,5m Daarin worden stenen verhit waarop de agave(piña’s) worden gelegd, vervolgens worden deze afgedekt met palmbladeren, palmmatten en aarde. Garen van de harten duurt 3 tot 5 dagen (daardoor worden de aroma’s van aarde & rook opgenomen). Daarna zullen de agave harten een week lang onder palmmatten afkoelen, in deze periode begint de gisting al. Daarna worden de agave harten gemalen door een maalsteen die word getrokken door een paard of ezel (vroeger ging dat ook zo bij tequila). De brij wordt met een beetje water gemengd en men laat deze in grote tonnen vergisten. Na gisting proces schept men de brij in distilleerketels van koper of keramiek met een inhoud van max 100L. Daarop word een koperen zwanenhals geplaatst (sorbrero) en worden ze verhit met houtsvuur. Eerste distilatie duurt +- 24 uur, resultaat is een heldere “Punta” (tussen de 20-30% alcohol). Tweede gisting = Mescal (tot +- 55% alcohol)


Door een traditionele ambachtelijke manier blijft de ziel bewaard! Kernwoorden voor Tequila zijn: Ambachtelijk / Authentiek / Traditioneel. MESCAL “Bleef het drankje van het gewone volk.”

This is the process to make Autentico Mezcal Alacrán

[3]


[4] [5] [6]

Noten[bewerken]

  1. answers.yahoo.com - Tequila worms?
  2. Het ultieme bar boek - André Dominé (h.f. ullmann) - [Het ultieme bar boek - André Dominé (h.f. ullmann)]
  3. Autentico Alacrán - Autentico
  4. Classic Cocktails - Salvatore Calabrese - [Classic Cocktails - Salvatore Calabrese]
  5. De barkeepers bijbel - Dave Broom - [De barkeepers bijbel - Dave Broom]
  6. Mezcaleria - Mezcal Specialist