Michael Craig-Martin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muurschildering The Fan op kantoorgebouw, Triton Square, Londen

Michael Craig-Martin (Dublin, 1941) is een Iers-Brits kunstenaar. Hoewel geboren in Ierland, groeide hij op in de VS. Na zijn studie (Yale University) vertrok hij in 1966 naar Engeland. Hij is bekend vanwege zijn invloed op de zogenaamde Young British Artists, waarvan hij een aantal, waaronder Damien Hirst, heeft lesgegeven. Zijn dochter Jessica Craig-Martin is een bekend fotografe.

In 1974 exposeerde Michael Craig-Martin het belangrijke semiotische werk "An Oak Tree", dat bestaat uit een glas water dat op een plankje staat. In de tekst op de muur naast het werk wordt uitgelegd dat het hier om een eikenboom gaat.

In Craig-Martins latere werk zijn alledaagse huishoudelijke voorwerpen te zien, van keukentrapjes tot half-leeggeknepen tubes tandpasta. Zijn gestileerde tekentechniek wordt gekenmerkt door stevige omlijningen en het gebruik van vrolijke kleuren.

In 1989 wijdde de Whitechapel Art Gallery in London een retrospectieve aan Michael Craig-Martin. In 2006 presenteerde het Irish Museum of Modern Art de tentoonstelling “Michael Craig-Martin: Works 1964-2006”, met ruim 50 schilderijen, sculpturen, neon-sculpturen en teksten de grootste overzichtstentoonstelling tot nu toe.

Werk van Craig-Martin is in musea in vele landen te zien. In Nederland is zijn werk onder meer opgenomen in de kunstcollectie van ABN Amro en in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Externe links[bewerken]