Michael Freilich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Freilich
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Antwerpen, 17 april 1980
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Volksvertegenwoordiger
Sinds 20 juni 2019
Partij 2019-heden: N-VA
Religie Joods
Functies
2007-2019 Hoofdredacteur Joods Actueel
2019-heden Volksvertegenwoordiger
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Freilich (Antwerpen, 17 april 1980) is een Belgisch politicus voor de Vlaams-nationalistische N-VA en voormalig hoofdredacteur van het blad Joods Actueel.

Biografie[1][bewerken | brontekst bewerken]

Freilich is de zoon van een Britse vader en een Belgische moeder, de Antwerpse Terry Davids, verantwoordelijk uitgever van Joods Actueel. Hij is tevens de kleinzoon van Louis Davids, de oprichter van het Belgisch Israëlitisch Weekblad en bezieler van de Vereniging ter bevordering van de Nederlandse Taal binnen de Joodse Gemeenschap. Freilich volgde zijn secundair te Antwerpen en vervolgde dit met een jaar Talmoedonderwijs te Londen. Daarop studeerde hij aan het Jerusalem College of Technology en behaalde er een master in marketing. Via afstandonderwijs behaalde hij nog een mastergraad in Business Administration aan het Thomas Edison College in New Jersey.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2000 tot 2001 was hij woordvoerder van de ngo World Committee for Justice and Peace. Vervolgens was hij van 2002 tot 2004 projectmanager bij het telefoniebedrijf Tellink en van 2004 tot 2005 business development manager bij het technologiebedrijf NDL.net. Van 2008 tot 2010 was hij business development manager bij technologiebedrijf Europesales en van 2009 tot 2011 communicatiemanager bij marketingbedrijf Infinity Belgium. In 2012 stichtte hij een bedrijf in ramen, Window Place, dat in 2016 failliet ging.[2][3] Van 2007 tot 2019 was Freilich hoofdredacteur van Joods Actueel. In deze functie werd hij dikwijls opgevoerd als woordvoerder van de Joodse gemeenschap.[4]

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Belgische federale verkiezingen van 2019 stond Freilich op de 5de plaats op de Kamerlijst voor de N-VA.[5] Hij nam daarom ontslag als hoofdredacteur van Joods Actueel.[6][7] Hij raakte verkozen met 12.829 voorkeurstemmen en de N-VA behaalde 24 zetels, waarmee het de grootste fractie werd. Freilich werd hiermee de eerste modern-orthodoxe jood in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Israëlisch-Palestijns conflict[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het Israëlisch-Palestijns conflict in 2021 verklaarde Freilich dat hij geen Israëli is, maar wel een emotionele en spirituele band heeft met dat land. Freilich gaf aan dat hij zowel pro-Israël is als pro-Palestijns is. Hij vindt dat ook Palestijnen recht hebben op vrede en zelfbeschikkingsrecht. Daarom is hij voorstander van een tweestatenoplossing.[8] Naar aanleiding van de oorlog tussen Hamas en Israël verklaarde hij bezorgd te zijn over de veiligheid van zijn kinderen als de oorlog verder zou escaleren.[9]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Freilich is getrouwd met een Britse en heeft vier kinderen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]