Michael Gambon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: nog niet alles is Nederlands bij het kopje films

Michael Gambon
Michael Gambon cropped.jpg
Algemene informatie
Geboren 19 oktober 1940
Land Ierland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Gambon (Dublin, 19 oktober 1940) is een Iers acteur.

Leven[bewerken]

Gambon verhuisde met zijn ouders naar Londen toen hij vijf jaar was. Aanvankelijk opgeleid tot ingenieur, besloot hij op 21-jarige leeftijd acteur te worden. Naast vele rollen op het toneel in stukken van Shakespeare, Ayckbourn, en Pinter speelde hij ook voor de televisie en in films. Hij is mede bekend geworden door zijn hoofdrol in de televisieserie The Singing Detective naar een script van Dennis Potter. Ook heeft hij Oscar Wilde gespeeld in een BBC-televisieserie over diens leven. Hij was eveneens te zien in de BBC-televisieserie Cranford en de historische miniserie Longitude, waarin hij gestalte gaf aan het hoofdpersonage: klokkenmaker John Harrison. Vanaf de verfilming van het derde boek van Harry Potter, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, nam hij in deze films de rol van schoolhoofd Albus Perkamentus op zich. Zijn voorganger, Richard Harris, die in de eerste twee films deze rol vertolkte, overleed in 2002 aan de gevolgen van de ziekte van Hodgkin. Zijn overlijden kwam in hetzelfde jaar als het verschijnen van die laatste film. Gambon nam de rol van Perkamentus ook op zich voor het filmen van exclusieve beelden voor een attractie in het Harry Potter pretpark in Amerika.

In 1998 kreeg hij een KBE van de Engelse koningin en werd dus "Sir" Michael Gambon.

Gambon is in het bezit van een vliegbrevet en heeft een voorliefde voor auto's. Deze liefde leidde tot een uitnodiging voor het BBC-programma Top Gear. Gambon racete met een Suzuki Liana over het circuit en vloog door zijn agressieve rijstijl in de laatste bocht van de baan. Deze bocht heeft in het programma de naam de "Gambon" gekregen.

Films (selectie)[bewerken]