Michael Jai White

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Jai White
Michael Jai White
Algemene informatie
Volledige naam Michael Jai White
Geboren 10 november 1967
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1989 - heden
Beroep acteur, vechtkunstbeoefenaar
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Jai White (Brooklyn (New York), 10 november 1967) is een Amerikaans acteur en vechtkunstbeoefenaar. Hij speelde de comic superheld Al Simmons, de hoofdpersoon in de film Spawn (1997).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

White begon op vierjarige leeftijd met het beoefenen van vechtkunsten, met jiujitsu. Vervolgens beoefende hij shotokan-karate en ging later verder naar andere stijlen. White heeft zwarte banden behaald in shotokan, kyokushin, goju-ryu, taekwondo, Tang Soo Do, kobudo en Wushu. White was een leraar in het speciaal onderwijs en gaf drie jaar lang les aan leerlingen met gedragsproblemen.

White begon zijn acteercarrière in 1989. Hij had zijn eerste grote rol in de televisiefilm Tyson in 1995, als bokser Mike Tyson. In 1997 vertolkte hij het gelijknamige personage in de film Spawn, waarmee hij de eerste Afro-Amerikaan was die een grote superheld in een film speelde. Hij speelde naast mede-vechtkunstenaars Jean-Claude Van Damme in Universal Soldier: The Return (1999) en Steven Seagal in Exit Wounds (2001). White verscheen in Kill Bill: Volume 2, hoewel zijn rol uit de theatrale release werd geknipt. Hij speelde ook in Undisputed II: Last Man Standing naast Scott Adkins.

In 2008 speelde White de rol van maffiabaas Gambol in The Dark Knight. Verder speelde hij onder meer in de actiefilms Blood and Bone (2009) en Black Dynamite (2009). White heeft ook Jax Briggs geportretteerd in Mortal Kombat: Legacy.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]