Michael Pataki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Pataki
Michael Pataki (1974)
Algemene informatie
Geboren Youngstown, 16 januari 1938
Overleden North Hollywood, Los Angeles, 15 april 2010
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Caleb Goodman, Michael Loveman, Mike Pataki
Jaren actief 1958-2010
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Pataki (Youngstown (Ohio), 16 januari 1938 - 15 april 2010) was een Amerikaans acteur die in ongeveer 150 producties voor film en tv verscheen. Pataki had een carrière van meer dan 50 jaar.

Paraki studeerde af aan de universiteit van South California. In 1958 maakte hij zijn speelfilmdebuut; hij speelde een piepkleine rol in de film 10 North Frederick. Het was echter zijn toneeltalent in de zomer van 1966 dat waardoor de carrière van Pataki gelanceerd werd. Hij trad toen op in Edinburgh tijdens een zomerfestival.

Meestal wordt Pataki gecast voor gemene en onaardige karakters, hoewel hij af en toe ook meer sympathiekere rollen vertolkte. Zijn rol als de gemene bloedzuiger Caleb Croft in de film Grave of the Vampire wordt goed gewaardeerd. Ook zijn rol als gemene biker Snake in The Dirt Gang of gijzelnemer Wilson in Airport '77 zijn gerenommeerde rollen. Verder was hij onder meer te zien in Rocky IV, Halloween 4: The Return of Michael Myers, The Andromeda Strain en Easy Rider.

Verder vertolkte Pataki vele gastrollen in televisieseries, waaronder in All in the Family, Happy Days, McCloud, Columbo en Airwolf.

De laatste jaren sprak hij veelal stemmen in voor cartoons, zoals voor Dexter's Laboratory, The Ren & Stimpy Show en Mighty Mouse, the New Adventures. Ook gaf hij acteerlessen.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]