Michael Sata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael Sata
Vijfde president van Zambia
Ambtstermijn 23 september 2011 - heden
Voorganger Rupiah Banda
Geboren 1937
Geboorteplaats Mpika
Politieke partij Movement for Multi-Party Democracy
UNIP
Patriotic Front
Vicepresident Guy Scott
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Chilufya Sata (Mpika, 1937) is sinds 23 september 2011 de president van Zambia.

Loopbaan[bewerken]

Voordat Sata in 1963 de politiek inging, werkte hij bij de politie, spoorwegen en bij de vakbond. In 1963 werd hij lid van de UNIP. Namens die partij werd hij in 1985 gouverneur van Lusaka.

In 2001, 2006 en 2008 was Sata presidentskandidaat, maar verloor hij steeds, de laatste keer nipt. In september 2011 lukte het Sata wel om de presidentsverkiezingen in Zambia te winnen. Sata behaalde 43% van de stemmen, waarmee hij zittend president Rupiah Banda, die 36,1 procent van de stemmen haalde, ruim achter zich liet.

Beleid[bewerken]

Sata staat bekend om zijn anti-Chinese retoriek.[1] Hij beschuldigt Chinese investeerders, die de laatste jaren voor miljarden hebben geïnvesteerd in de Zambiaanse economie, Zambianen als slaven te behandelen. Vlak na zijn inauguratie stelde Sata voorwaarden aan Chinese investeerders: "Ik verwelkom de investeringen van Chinese bedrijven, maar alleen als ze zich aan de wet houden."[2] In februari 2013 werden de Collum Coal Mining Industries van concessiehouder Xu Jianxue door de regering-Sata onteigend. Het bedrijf zou al jarenlang de milieu- en veiligheidsvoorschriften overtreden en de produktiecijfers vervalsen.[3]


Bronnen, noten en/of referenties