Michael van Gerwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michael van Gerwen
Afbeelding gewenst
Persoonlijke informatie
Bijnaam Mighty Mike
Geboortedatum 25 april 1989
Geboorteplaats Vlag van Nederland Boxtel, Nederland
Eigen website michaelvangerwen.com
Dartsinformatie
Speelt sinds 2002
Pijlen 25g Michael van Gerwen " Mighty Mike " 90% Tungsten darts
Lateraliteit Rechtshandig
Opkomstnummer Seven Nation Army - The White Stripes
Organisatie
BDO 2003–2007
PDC 2007–heden
Huidige ranking 1 (11-02-2015)[1]
WDF/BDO major-toernooien - Beste prestaties
World Ch'ship Eerste ronde: 2007
World Masters Winnaar: 2006
World Darts Trophy Halve finale: 2006
Int. Darts League Kwartfinale: 2006
PDC-hoofdtoernooien - Beste prestaties
World Ch'ship Winnaar: 2014
World Matchplay Finale: 2014
World Grand Prix Winnaar: 2012, 2014
Grand Slam Finale: 2012
Premier League Winnaar: 2013
Champion League Finale: 2013
European Ch'ship Winnaar: 2014
UK Open Winnaar: 2015
World Cup Winnaar: 2014
The Masters Winnaar: 2015
Players Ch'Finals Winnaar: 2013
Andere gewonnen toernooien
Toernooi Jaren
Norway Open
Northern Ireland Open
Europe Cup Youth Pairs
Europe Cup Youth Team
Europe Cup Youth Overall
Dutch Youth Championship
Europe Cup Youth Singles
Belgium Classics
PDC Open Holland
Welsh Open
Starlight Open
Westerlaan Open
2005
2005
2005, 2006
2005, 2006
2005, 2006
2005, 2006
2006
2006
2006
2006
2006
2006
Andere prestaties
9-darters op televisietoernooien:
Masters of Darts 2007
World Matchplay 2012
PDC World Darts Championship 2013
European Championship 2014
Portaal  Portaalicoon   Darten

Michael van Gerwen (Boxtel, 25 april 1989), bijgenaamd 'Mighty Mike', is een Nederlands professioneel darter. Hij won op 1 januari 2014 als jongste speler ooit het PDC World Darts Championship, nadat hij daar een jaar eerder al de finale van haalde. Het winnen van deze wedstrijd zorgde er tevens voor dat hij voor de eerste keer nummer één werd op de wereldranglijst.

Carrière[bewerken]

BDO-periode[bewerken]

Van Gerwen begon met darten in een café met vrienden. In 2006 nam hij deel aan de Topic International Darts League, die in Nijmegen gehouden werd. In de eerste ronde werd hij tweede in een poule met Tony Eccles, Colin Lloyd en Martin Atkins. In de tweede wedstrijdronde tegen de ervaren Martin Adams won Van Gerwen als jongste speler van het toernooi (Van Gerwen was net 17 jaar geworden) met een pijlgemiddelde van 36 tegen 35,6 van Adams, waarbij geen enkele leg met meer dan 15 pijlen werd uitgegooid. Ook gooide hij een 125-finish uit door dubbele bull, enkele bull en weer dubbele bull te gooien en was hij dicht bij een 9-darter. Voormalig wereldkampioen Andy Fordham, Darryl Fitton, scheidsrechter Martin Fitzmaurice en vele andere dartsliefhebbers bestempelden de wedstrijd, die door Van Gerwen met een 164-finish werd uitgegooid, als de beste wedstrijd die ze ooit hadden gezien.

'Mighty Mike' won nog geen maand later de Open Wales door in de finale Gary Anderson te verslaan.

Overstap PDC[bewerken]

Op 14 januari 2007 gaf hij samen met Jelle Klaasen en Vincent van der Voort aan over te stappen naar de PDC. Kort na deze overstap won hij tijdens de Masters Of Darts van Phil Taylor, met 3-0 in sets. In de halve finale van hetzelfde toernooi gooide hij een 9-darter tegen Raymond van Barneveld.

2012[bewerken]

In 2012 bereikte Van Gerwen de wereldtop. Hij won dat jaar zeven PDC-ProTour-toernooien. In oktober won hij zijn eerste grote PDC-titel, de World Grand Prix. In november speelde Van Gerwen zijn tweede PDC-finale, de Grand Slam of Darts, die hij verloor van zijn landgenoot en meervoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Op 30 december 2012 bereikte hij de finale van het PDC World Darts Championship, waarin Phil Taylor nog te sterk was. Daarmee speelde hij dat seizoen voor de derde keer de finale van de laatste vier grote PDC-toernooien.

2013[bewerken]

Op 1 januari 2013 verloor Van Gerwen met 4-7 van Phil Taylor in de finale van het PDC World Darts Championship. Door zijn goede prestaties in 2012 steeg hij echter naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Met die prestatie kwalificeerde hij zich voor het eerst voor de Premier League Darts. In april bereikte hij de tweede plaats op de Order of Merit. In mei won Van Gerwen zijn wedstrijd tegen Robert Thornton met 7-1, en hiermee werd hij eerste in de eindstand van de reguliere competitie. Voor het eerst in de historie van de Premier League Darts stond dan ook niet Phil Taylor bovenaan aan het einde van de reguliere competitie. Op 16 mei won Van Gerwen de Premier League Darts door in de finale diezelfde Taylor met 10-8 te verslaan. In de halve finales had hij van James Wade gewonnen met 8-4. Op 19 mei won Van Gerwen het Euro Darts Open toernooi in Düsseldorf. Hij versloeg de Australiër Simon Whitlock met 6-2 en won hiermee opnieuw een PDC-toernooi. Nog eens zes dagen later, op 25 mei, wist Van Gerwen ook het eerste PDC-toernooi dat ooit in de open lucht is gehouden, de Dubai Masters, te winnen door in de finale met 11-7 te winnen van Raymond van Barneveld.[2] Na winst in het derde evenement van de European Tour, werd ook het vierde gewonnen. Op 2 juni klopte Van Gerwen in de finale van de Austrian Darts Open Mervyn King met 6-3. Op 23 juni mocht hij zijn elfde titel van het jaar bijschrijven; hij won in de finale van het zesde vloertoernooi van het Players Championship met 6-1 van Andy Hamilton. Op 1 december pakte Van Gerwen zijn derde grote titel bij de PDC, namelijk de Player Championship Finals. In de tweede ronde stond hij 3-6 in legs achter tegen Adrian Lewis, maar door de laatste vier legs te winnen pakte Van Gerwen alsnog de winst. In de finale stond hij vervolgens eveneens met 3-6 achter tegen Phil Taylor. Echter gooide Van Gerwen tegen het eind drie keer een 11-darter waardoor hij zeven legs op rij won en "The Power" uiteindelijk nog met 11-7 versloeg.

2014[bewerken]

Van Gerwen won op 1 januari 2014 de finale van het PDC World Darts Championship met 7-4 in sets van de Schot Peter Wright. Van Gerwen maakte in de beginfase 4-0, waarna Wright terugkwam tot 6-4. Toen Wright op 6-5 in sets dreigde te komen, gooide Van Gerwen de 7-4 in sets en werd hij wereldkampioen.[3][4][5] Hij gooide in de beslissende leg 72 uit, door twee pijlen in de enkele 16 en de laatste in de dubbel 20 te mikken. Hiermee won hij zijn eerste wereldtitel. Als 24-jarige was hij direct ook de jongste speler ooit die het PDC World Darts Championship op zijn naam schreef. Dat was tot op dat moment Adrian Lewis, die het toernooi op zijn 25ste [6] voor het eerst won in 2011. Van Gerwen was daarnaast de tweede Nederlander die het PDC-wk won, na Raymond van Barneveld (in 2007).

Van Gerwen bereikte dankzij het winnen van het WK ook voor het eerst de nummer één positie op de PDC-wereldranglijst. Daarmee loste hij Phil Taylor af, die vanaf juni 2008 de ranglijst aanvoerde. Van Gerwen was de negende speler die deze nummer één positie bereikte en de tweede Nederlander, eveneens na Van Barneveld (in 2008).[7]

In het eerste EuroTour toernooi, the German Darts Championship, ging Van Gerwen in de kwartfinale onderuit tegen Jelle Klaasen. Het tweede EuroTour toernooi, the Dutch Darts Masters in Veldhoven, werd wel een prooi voor Van Gerwen. In de finale versloeg hij Mervyn King met 6-4. Van Gerwen won vervolgens de zesde UK Open qualifier en het tweede Players Championship. In het derde Players Championship gooide Van Gerwen een 9-darter tegen Phil Taylor, maar ondanks dit en een 114+ gemiddelde won Taylor met 6-5.

Door zijn zege tijdens de laatste UK Open qualifier, plaatste Van Gerwen zich als nummer één voor de UK Open. Na ruime zeges op James Hubbard, Andy Hamilton, Mark Webster en Ian White ging hij onderuit tegen Terry Jenkins in de halve finale.

Tijdens de eerste speelronde van de Premier League speelde Van Gerwen tegen Phil Taylor. 'MvG' veegde zijn tegenstander met 7-0 met een gemiddelde van 109+. Het was de eerste keer dat Taylor op televisie verloor zonder een leg te pakken.[8] De Nederlander bereikte de play-offs door als eerste te eindigen op de ranglijst. Na 16 wedstrijden kwam zijn puntenaantal op 24 punten, vier meer dan landgenoot Raymond van Barneveld.

Van Gerwen bereikte de finale in het derde EuroTour toernooi, German Darts Masters, gehouden in Berlijn tijdens Pasen. Hierin verloor hij met 6-4 van Taylor. Het was de tweede keer in vijf dagen tijd dat Van Gerwen van hem verloor, na een nederlaag tijdens een speelronde van de Premier League. Eerder in het toernooi versloeg Van Gerwen wel Jyhan Artut (6-0), David Pallett (6-3), Steve Beaton (6-0) en Adrian Lewis (6-3) met steeds gemiddelden van boven de 100 per drie pijlen.[9]

Nadat Van Gerwen voor het tweede jaar op rij de ranglijst van de Premier League had aangevoerd, kwam hij in de halve finale van de play-offs Gary Anderson tegen. Na een gelijkopgaande wedstrijd trok Van Gerwen met 8-7 aan het langste eind, waarmee hij voor het tweede jaar op rij de finale van de Premier League haalde. In de finale verloor hij met 10-6 van Raymond van Barneveld.

Een week na de verloren Premier League finale won Van Gerwen wel voor het tweede jaar op rij de Dubai Darts Masters. Na winst op James Wade (10-9) en Adrian Lewis (11-7) versloeg hij in de finale Peter Wright met 11-7. Het was de eerste keer dat Van Gerwen een grote titel prolongeerde.

In het eerste weekend van juni won Van Gerwen samen met Raymond van Barneveld de World Cup of Darts. Na winst op Italië, Spanje, België en Noord-Ierland versloegen ze in de finale samen Engeland. Van Gerwen versloeg Phil Taylor daarin met 4-0 en Adrian Lewis met 4-2. Door de eerdere winst van Van Barneveld op Lewis (4-0) was de winst na drie single-partijen binnen. In de halve finale tegen Noord-Ierland gooide het koppel een gemiddelde van 117.88 in de beslissende koppelpartij (4-0). Dit was het op één na hoogste televisiegemiddelde ooit.

Op de World Matchplay in Blackpool behaalde Van Gerwen opnieuw een finale. Nadat hij Steve Beaton (10-7), Ian White (13-4), Dave Chisnall (16-12) en Simon Whitlock (17-13) versloeg, nam Van Gerwen het in de finale op tegen Phil Taylor, die zijn ongeslagen status behield en Van Gerwen versloeg met 18-9.

Een kleine maand later stond Van Gerwen op de Singapore Darts Masters. In de kwartfinale zette hij Andy Hamilton met 10-4 opzij, in de halve finale versloeg Van Gerwen James Wade met 11-9. Dezelfde dag won hij inde finale met 11-8 van Simon Whitlock. Zes dagen later begon de Perth Darts Masters. In de eerste ronde won Van Gerwen van Kyle Anderson (6-0). In de kwartfinale versloeg hij, met een gemiddelde van 120.92, Paul Nicholson met 8-3, waarna hij in de halve finale won van James Wade met 10-6. In de finale stond hij tegen Phil Taylor, waarvan hij met 11-9 verloor.

In oktober speelde Van Gerwen de Word Grand Prix Darts. Na overwinningen op achtereenvolgens Van der Voort, Winstanley, King en Bunting won hij het toernooi voor de tweede keer door in de finale James Wade te verslaan: 5-3.

2015[bewerken]

Van Gerwen begon het nieuwe jaar met het bereiken van de halve finale van het WK 2015. Hierin schakelde de latere toernooiwinnaar Gary Anderson hem met 3-6 in sets uit. Van Gerwen kwam tijdens de wedstrijd van 0-1 terug tot 1-1 en van 1-3 tot 3-3. In de zevende set miste hij drie pijlen op een dubbel 18 waarmee hij 4-3 in sets voor kon komen. Anderson sleepte de set vervolgens met 2-3 binnen en de laatste twee met 1-3 en 2-3.

Van Gerwen won op 1 februari 2015 voor het eerst in zijn carrière The Masters. Hierin versloeg hij achtereenvolgens Wes Newton (10-5), Dave Chisnall (10-9), Adrian Lewis (11-6) en in de finale Raymond van Barneveld (11-6). Het weekend daarna speelde Van Gerwen die eerste drie UK Open qualifiers. In de eerste qualifier kwam hij tot de finale. Hierin moest hij zijn meerdere erkennen in Adrian Lewis. Ook in de tweede qualifier kwam hij in de finale. Dit keer wist hij die partij wel te winnen. Hij versloeg Vincent van der Voort met een gemiddelde van 116.39.

Van Gerwen won op zondag 8 maart 2015 voor het eerst in zijn carrière de UK Open. In de finale hiervan won hij met 11-5 van Peter Wright.

Gespeelde finales toernooien[bewerken]

BDO Major-toernooien[bewerken]

Resultaat Nr. Jaar Kampioenschap Tegenstander Score Variant
Winnaar 1. 2006 Winmau World Masters Vlag van Engeland Martin Adams 7-5 Sets
Legenda
World Darts Championship (1–1)
World Matchplay (0–1)
World Grand Prix (2–0)
Grand Slam of Darts (0–1)
Premier League Darts (1–1)
Players Championship Finals (1–0)
The Masters (1–0)
World Series of Darts (3–2)
UK Open (1–0)
Other (2–1)

PDC Major-toernooien[bewerken]

19 gespeeld (12 gewonnen, 7 verloren)

Resultaat Nr. Jaar Kampioenschap Tegenstander Score Variant Prijzengeld
Winnaar 1. 2012 World Grand Prix Vlag van Engeland Mervyn King 6-4 Sets £100.000
Runner-up 1. 2012 Grand Slam of Darts Vlag van Nederland Raymond van Barneveld 14-16 Legs £50,000
Runner-up 2. 2013 World Darts Championship Vlag van Engeland Phil Taylor 4-7 Sets £150.000
Winnaar 2. 2013 Premier League Darts Vlag van Engeland Phil Taylor 10-8 Legs £150.000
Runner-up 3. 2013 Championship League Darts Vlag van Engeland Phil Taylor 3-6 Legs £5,000
Winnaar 3. 2013 Players Championship Finals Vlag van Engeland Phil Taylor 11-7 Legs £60,000
Winnaar 4. 2013 Dubai Duty Free Darts Masters Vlag van Nederland Raymond van Barneveld 11-7 Legs $65,000
Runner-up 4. 2013 Sydney Darts Masters Vlag van Engeland Phil Taylor 3-10 Legs £10,000
Winnaar 5. 2014 World Darts Championship Vlag van Schotland Peter Wright 7-4 Sets £250,000
Runner-up 5. 2014 Premier League Darts Vlag van Nederland Raymond van Barneveld 6-10 Legs £75.000
Winnaar 6. 2014 World Cup of Darts Vlag van Engeland Engeland 3–0 Sets £40.000
Runner-up 6. 2014 World Matchplay Vlag van Engeland Phil Taylor 9-18 Legs £50,000
Winnaar 7. 2014 World Grand Prix (2) Vlag van Engeland James Wade 5-3 Sets £100,000
Winnaar 8. 2014 European Darts Championship Vlag van Engeland Raymond van Barneveld 11-6 Sets £55,000
Winnaar 9. 2014 Dubai Duty Free Darts Masters Vlag van Schotland Peter Wright 11-7 Legs $65,000
Winnaar 10. 2014 Singapore Darts Masters Vlag van Australië Simon Whitlock 11-8 Legs
Runner-up 7. 2014 Perth Darts Masters Vlag van Engeland Phil Taylor 9-11 Legs
Winnaar 11. 2015 The Masters Vlag van Nederland Raymond van Barneveld 11-6 Legs £60,000
Winnaar 12. 2015 UK Open Vlag van Schotland Peter Wright 11-5 Legs £60,000

Europese tour finales[bewerken]

7 gespeeld (5 gewonnen, 2 verloren)

Resultaat Nr. Jaar Kampioenschap Tegenstander Score Variant
Winnaar 1. 2013 European Darts Open Vlag van Australië Simon Whitlock 6-2 Legs
Winnaar 2. 2013 Austrian Darts Open Vlag van Engeland Mervyn King 6-3 Legs
Winnaar 3. 2014 Dutch Darts Masters Vlag van Engeland Mervyn King 6-4 Legs
Runner-up 1. 2014 German Darts Masters Vlag van Engeland Phil Taylor 4-6 Legs
Runner-up 2. 2014 European Darts Trophy Vlag van Engeland Michael Smith 5-6 Legs
Winnaar 4. 2015 German Darts Championship Vlag van Schotland Gary Anderson 6-2 Legs
Winnaar 5. 2015 Gibraltar Darts Trophy Vlag van Engeland Terry Jenkins 6-3 Legs
 • Wedstrijden worden beslist bij gewonnen legs of sets

Prestatietabel[bewerken]

PDC toernooien[bewerken]

Major-toernooien 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
PDC World Darts Championship - 1R 2R 2R 1R 3R F W HF
The Masters KF HF W
UK Open 2R 1R 1R 1R 2R 3R KF HF W
Premier League Darts W F
World Cup of Darts 4R W
World Matchplay 4R 4R 3R - - KF HF F
World Grand Prix - 2R - - W KF W
European Darts Championship - 2R 2R 1R 2R HF W
Grand Slam of Darts 1R 1R - 1R 2R F 2R KF
Championship League Darts F -
Players Championship Finals - 2R 3R 2R 3R W 2R
World Series of Darts Finals
World Series of Darts 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Dubai Darts Masters W W
Sydney Darts Masters F 1R
Singapore Darts Masters W
Perth Darts Masters F
Europese tour 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
German Darts Championship 1R 3R KF W
Austrian Darts Open 3R W -
Dutch Darts Masters 2R HF W
German Darts Masters 1R 2R F
Gibraltar Darts Trophy - KF 2R W
European Darts Trophy - HF F
European Darts Open (Düsseldorf) 3R W 3R
European Darts Grand Prix -
European Darts Matchplay -
PDC Order of Merit (op 31-01) 75 37 32 34 30 37 4 1 1

PDC Pro Tour[bewerken]

Naast de hoofdtoernooien organiseert de PDC ook de Pro tour, waaronder de Players Championships en de UK Open kwalificatie toernooien. De winnaars daarvan spelen de Players Championship Finals en/of de UK Open

Overwinningen Players Championships

Plaats Jaar
Barnsley 2012 (2x), 2014
Birmingham 2012
Crawley 2012, 2013, 2014(2x)
Dublin 2012
SW England 2009
Wigan 2013

UK Open kwalificatie

Jaar Winst
2012 1x
2013 5x
2014 1x
2015 3x

Statistieken[bewerken]

Hoogste gemiddelde op een televisietoernooi[bewerken]

Nummer Gemiddelde Score Tegenstander Toernooi Datum Ronde
1 121.86 6-0 (L) Steve Beaton Championship League Darts 31-10-2012 Groep (8)
2 120.92 8-3 (L) Paul Nicholson Perth Darts Masters 28-08-2014 KF
3 117.94 6-2 (L) Gary Anderson German Darts Championship 15-02-2015 F
4 114.91 9-2 (L) Kim Huybrechts UK Open 07–03-2015 L 16
5 112.49 11-6 (L) Raymond van Barneveld The Masters 01-02-2015 F
6 111.00 10-5 (L) Dave Chisnall European Darts Championship 26-10-2014 KF
7 110.85 7-5 (L) Peter Wright Premier League Darts 15-05-2014 League
8 110.28 10-9 (L) Dave Chisnall The Masters 01-02-2015 KF
9 109.59 7-0 (L) Phil Taylor Premier League Darts 06-02-2014 League
10 109.44 7-3 (L) Stephen Bunting Premier League Darts 12-02-2015 League
 • Het gemiddelde van 121.86 in één wedstrijd is het huidige wereldrecord

9-darters[bewerken]

9-darters op televisietoernooien
Datum Tegenstander Toernooi Methode Prijs Video
17-2-2007 Raymond van Barneveld Masters Of Darts T20, T19, T19; 3 x T20; T20, T17, D18 10.000 euro [1]
25-7-2012 Steve Beaton World Matchplay 3 x T20; 3 x T20; T20, T19, D12 2.500 pond [2]
30-12-2012 James Wade PDC World Darts Championship 3 x T20; 2 x T20, T19; 2 x T20, D12 7.500 pond [3]
26-10-2014 Raymond van Barneveld European Darts Championship T20, T20, T19; 3 x T20; T20, T20, D12 5.000 pond [4]
9-darters op PDC toernooien
Datum Tegenstander Toernooi Methode Prijs Video
12-2-2012 Dave Chisnall UK Open Qualifier 2 T20, T19, T19; 3 x T20; T20, T17, D18 1.200 pond
15-10-2013 Terry Jenkins Championship League Darts Group Four 3 x T20; 3 x T20; T20, T19, D12 100 pond [5]
22-3-2014 Phil Taylor Players Championship 3 3x T20; 3x T20; T20, T19, D12 ?

Prijzengeld PDC[bewerken]

Jaar Pond Plaats
2007 27.836 25
2008 30.058 29
2009 47.673 30
2010 37.431 32
2011 46.557 33
2012 267.950 4
2013 591.521 2
2014 706.750 1
2015 266.000 *2
Totaal Pond Plaats
Carrière £2.059.889 *3

* Bijgewerkt op 23 maart 2015 (CEST)

Resultaten wereldkampioenschappen[bewerken]

BDO

Jaar Resultaat Tegenstander Score
2007 1R Vlag van Engeland Gary Robson 2–3

PDC jeugd wereldkampioenschap

Jaar Resultaat Tegenstander Score
2010 F Vlag van Engeland Arron Monk 4–6
2011 F Vlag van Engeland James Hubbard 3–6
Alexandra Palace, Locatie van het PDC wereldkampioenschap sinds 2008.


PDC wereldkampioenschap

Jaar Resultaat Tegenstander Score
2008 1R Vlag van Engeland Phil Taylor 2–3
2009 2R Vlag van Engeland Phil Taylor 0–4
2010 2R Vlag van Engeland James Wade 2–4
2011 1R Vlag van Servië Servië Mensur Suljovic 1–3
2012 3R Vlag van Engeland Simon Whitlock 3–4
2013 F Vlag van Engeland Phil Taylor 4–7
2014 W Vlag van Schotland Peter Wright 7-4
2015 HF Vlag van Schotland Gary Anderson 3–6

Legenda

Resultaat
#R Ronde
KF Kwartfinale
HF Halve finale
F Finale
W Winnaar

PDC Awards[bewerken]

Het PDC Awards Dinner is een ceremonie die ieder jaar in januari word georganiseerd door de Professional Darts Corporation. De uitreiking van de prijzen wordt sinds 2005 gehouden in het Dorchester Hotel in Londen.
Van Gerwen won daar de volgende onderscheidingen:

Award jaar
PDC speler van het jaar gekozen door de PDC 2014
PDPA Speler van het jaar gekozen door de PDPA 2013
Fans Speler van het jaar gekozen door de fans 2013, 2014
PDC Jeugdspeler van het jaar gekozen door de bond 2012, 2013
ProTour Speler van het jaar best gepresteerd in de ProTour 2014

9-dartsspeld

 • gouden speld (voor het gooien van een 9-darter op een PDC televisietoernooi).
 • zilveren speld (voor het gooien van een 9-darter op een PDC Pro-Tour evenement).
 • Goud 2013 (2x), 2014, 2015
 • Zilver 2013, 2015

Records[bewerken]

 • Van Gerwen heeft het wereldrecord van het hoogste gemiddelde gegooid op een tv evenement: 121.86. Dit gebeurde op 31 oktober 2012 in een wedstrijd tegen Steve Beaton in de Championship League Darts. Van Gerwen won de wedstrijd met 6-0.
 • Van Gerwen is de speler met het meeste aantal perfecte pijlen op rij, namelijk negentien stuks. In de halve-finalepartij van het PDC WK 2013 wierp Van Gerwen aan het einde van leg twee tweemaal T19 (Wade won daarna de leg in zijn beurt), in leg drie van set vijf wierp hij de volgende 9-darter : (T20, T20, T20 / T20, T20, T19 / T20, T20, D12), waarna hij in leg vier van dezelfde set nog eens 8 perfecte pijlen wierp (T20, T20, T20 / T20, T20, T20 / T20, T19). Daarna miste hij alleen nog de dubbel twaalf voor twee 9-darters op rij. Hiermee scherpte hij het record van Phil Taylor aan, die in de Premier League-finale van 2010 zestien perfecte pijlen op rij gooide.[10]
 • Op 8 juni 2014 behaalde Van Gerwen samen met Raymond van Barneveld in de World Cup of Darts het hoogste gemiddelde ooit gegooid door koppels. In de halve-finalepartij tegen Noord-Ierland gooide het Nederlandse duo een gemiddelde van 117.88, wat ook het derde hoogste gemiddelde ooit gegooid op een major tv-toernooi blijkt te zijn.
 • Van Gerwen werd met het winnen van de Winmau World Masters 2006 de jongste winnaar van een Grand Slam ooit. Hij won de finale tegen Martin Adams met 7-5. Van Gerwen stond 2-5 achter in sets, maar won vervolgens vijf sets op rij.
 • Op 14 oktober 2012 won hij, als eerste Nederlander, de World Grand Prix in Dublin.[11]

Michael van Gerwen versus[bewerken]

Phil Taylor[bewerken]

 • Van Gerwen kreeg tijdens zijn eerste WK in de eerste ronde van het PDC WK van 2008 tegen Phil Taylor een matchdart op dubbel twaalf. Hij miste echter en verspeelde de ultieme kans om Taylor, die tot dat moment nog nooit vóór de finale verloren had, naar huis te sturen.
 • Van Gerwen was de eerste speler die Phil Taylor wist te verslaan in de finale van twee PDC-hoofdtoernooien.
 • Op 6 februari 2014 won Van Gerwen van Phil Taylor in de Premier League Darts met 7-0, een zogeheten whitewash. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Phil Taylor geen leg wist te winnen in een wedstrijd.[12]

Onderling resultaat

Het onderling resultaat is verdeeld in twee rijen, (de eerste van voor 1 oktober 2012; toen was van Gerwen nog jeugdspeler en nog niet definitief doorgebroken).
En de tweede kolom van na zijn doorbraak bij de PDC, (na het behalen van zijn eerste PDC hoofdtoernooi titel.

Periode Gespeeld Winst Gelijk Verloren Win%
Voor 1 oktober 2012 18 2 - 16 11.11%
Na 1 oktober 2012 21 10 1 10 50%
Totaal 39 12 1 26 30.76%
 • Bijgewerkt tot 12 maart 2015

Raymond van Barneveld[bewerken]

 • Van Gerwen en van Barneveld speelden tot dusver in twee televisietoernooien tegen elkaar, die beide werden gewonnen door Raymond van Barneveld. Dit zijn in 2012 de Grand Slam of Darts en in 2014 de Premier League Darts.

Onderling resultaat

Het onderling resultaat is verdeeld in twee rijen, (de eerste van voor 1 oktober 2012; toen was van Gerwen nog jeugdspeler en nog niet definitief doorgebroken).
En de tweede kolom is van na zijn doorbraak bij de PDC, (na het behalen van zijn eerste PDC hoofdtoernooititel).

Periode Gespeeld Winst Gelijk Verloren Win%
Voor 1 oktober 2012 11 3 0 8 27.27%
Na 1 oktober 2012 16 12 0 4 75%
Totaal 27 15 0 12 55.56%
 • Bijgewerkt tot 8 maart 2015

Externe link[bewerken]

Bronnen
 1. (en) Rangorde van de Order of Merit van de PDC
 2. Van Gerwen verslaat 'Barney' in open lucht van Dubai, AD.nl
 3. Biografie van Van Gerwen
 4. Dartsfreakz.nl
 5. Nederlander Michael van Gerwen verovert eerste wereldtitel na straffe finale. hln.be (1 januari 2014) Geraadpleegd op 23 april 2014
 6. nieuwsblad.be. Adrian Lewis jongste wereldkampioen darts ooit Geraadpleegd op 3 januari 2014
 7. AD - Weg naar wereldtitel én eerste plaats op wereldranglijst
 8. (en) Premier League Darts: Michael van Gerwen inflicts first ever whitewash on Phil Taylor on opening night of the new season, www.independent.co.uk
 9. Taylor verslaat van Gerwen in finale German Masters darts, hln.be
 10. 19 perfect darts MvG
 11. Darter Van Gerwen wint World Grand Prix, nu.nl
 12. (en) Premier League Darts: Michael van Gerwen inflicts first ever whitewash on Phil Taylor on opening night of the new season, www.independent.co.uk
Voorganger:
Phil Taylor
PDC Wereldkampioen Darts
2014
Opvolger:
Gary Anderson