Mickey Spillane (misdadiger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Michael Spillane beter bekend als Mickey Spillane (New York City, 13 juli 1934- aldaar, 13 mei 1977) was een Iers-Amerikaanse gangster uit Hell's Kitchen, New York. Spillane, die de last of the gentleman gangsters werd genoemd, contrasteerde hiermee fel met de gewelddadige Westies bende. Hij zou door deze bende zijn doodgeschoten.

Vroege leven[bewerken]

Als jongen die opgroeide in Hell’s Kitchen begon Spillane zijn carrière als loopjongen, hij haalde nummers op voor een illegale loterij, voor verschillende figuren uit de georganiseerde misdaad uit de buurt. In 1960 nam Mickey de teugels over die hem werden nagelaten door zijn voorganger Eddie McGrath, de waterkant zwendelaar en vakbondsleider van havenarbeiders. Hij huwde Maureen McManus, de dochter van de Democratische district leider Eugene McManus.

Hoewel Italiaanse gangsters de georganiseerde misdaad in de stad domineerden, waren Ierse straatbendes al lang actief in Hell’s kitchen. De Italianen stonden Spillane toe te opereren op de West Side zolang zij hun deel kregen. Als vergelding voor hun vijandige overname ontvoerde Spillane leden van de Italiaanse Maffia en hield hen vast in ruil voor losgeld. Hoewel hij zwendelpraktijken leidde als het opzetten van illegale gokcircuits, hij dienst deed als woekeraar en beschermingsgeld inde, was hij tegen de verkoop van drugs in zijn buurt en stond deze niet toe.

Rivaliteit tussen Spillane-Coonan & de Gambino misdaadfamilie[bewerken]

In 1966 trachtte een jonge parvenu Jimmy Coonan de buurt van Mickey over te nemen. Coonan wrong zich in zijn territorium binnen en vermoordde een ondergeschikte van Spilane. Uiteindelijk werd Coonan in 1967 naar de gevangenis gestuurd. Toen Coonan vrijkwam aligneerde hij zich met de Italiaanse Gambino misdaadfamilie via Roy DeMeo , een capo uit Brooklyn.

Tijdens de jaren 1970 zag men een toegenomen dreiging van de Genovese misdaadfamilie (behoorde net als de Gambino tot de Five Families) uitgaan, toen Fat Tony Salerno de controle wilde over het te bouwen Jacob K. Javits Convention Center. Daar dit Conventie Centrum op de West Side werd gebouwd, werd Spillane bedreigd door een vijandige overname van zijn gebied door de Italianen. Salerno van de Genovese reageerde door een Iers-Amerikaanse huurmoordenaar Joseph "Mad Dog" Sullivan in te zetten om drie hoofd-luitenants van Spilane, Tom Devaney, Eddie "the Butcher" Cummiskey en Tom "the Greek" Kapatos te vermoorden. Door het verlies van enkele van zijn beste mannen werd Spillane’s positie ernstig verzwakt, en tegen het midden van de jaren 1970 liet hij zijn familie uit Hell’s Kitchen verhuizen naar Woodside, Queens uit angst voor hun veiligheid.

Op 13 mei 1977 werd Mickey Spillane voor zijn appartement in Woodside vermoord. Geruchten deden de ronde dat Roy DeMeo Spillane vermoordde als een gunst voor Jimmy Coonan, die na Spillane’s dood de leiding van de Ierse bende in Hell’s Kitchen overnam.

Spillane heeft geen enkele relatie met de auteur Mickey Spillane of de bokser Michael Spillane. Hij was de vader van acteur Robert Spillane.

Bibliografie[bewerken]