Midden-Noord-Brabants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Midden-Noord-Brabants
Nederlands dialect
Gesproken in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Taal
Nederlands
-- DE BRABANTSE DIALECTEN --
Verbreiding van het Brabants volgens Jo Daan

Het Midden-Noord-Brabants, in Nederland gewoonlijk Midden-Brabants genoemd, is een van de primaire onderverdelingen die het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD) hanteert voor de Brabantse streektaal.

Het staat tussen het Noordwest-Brabants en het Oost-Brabants in, zowel geografisch als taalkundig. De voornaamste kenmerken van het Midden-Noord-Brabants zijn:

  • Behoud van de h, in tegenstelling tot de westelijke en zuidelijke Brabantse dialecten;
  • Afwezigheid van umlaut in verkleinwoorden, in tegenstelling tot het Oost-Brabants.
  • Realisatie van de Oudgermaanse sk- als sch-, juist zoals in het Standaardnederlands, en niet, zoals in veel Oost-Brabantse dialecten, als sk-: schoon "mooi".

Hier moet bij worden aangetekend dat de Maaslandse dialecten wel umlaut kennen. De samenstellers van het Woordenboek hebben echter de afweging gemaakt de Maaslandse dialecten bij het Midden-Noord-Brabants in te delen en als grens met het Oost-Brabants de sch-sk-lijn te nemen.

Het Midden-Noord-Brabants wordt verder opgedeeld in:

Zowel het Maaslands als het Hollands-Brabants hebben hun voortzetting in noordelijkere streekdialecten die men gewoonlijk Zuid-Gelders noemt, maar die weinig afwijken van de Brabantse dialecten: het Nederbetuws, het Maas-en-Waals en het Bommelerwaards. Deze dialecten worden door het WBD niet behandeld.