Middenrifsbreuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Bij een middenrifsbreuk (congenitale hernia diaphragmatica) is het bovenste deel van de maag door het diafragma heen gekomen.

Het diafragma is een platte spier die de scheiding vormt tussen de buikholte en de borstkas. Er zit alleen een kleine opening in waar de oesofagus doorheen gaat, aangezien de maag onder het diafragma is gelegen.

Een congenitale hernia diaphragmatica is een aangeboren afwijking. De opening waar de oesofagus doorheen gaat, is dan te zwak. Doordat hij dan uitrekt, kan het gebeuren dat de maag er gedeeltelijk doorheen floept. Dit heeft twee gevolgen. Doordat er halverwege de maag een vernauwing zit, kan er in het deel van de maag wat nu boven het diafragma zit maagzuur blijven staan. Dit kan dus weer makkelijker de slokdarm invloeien. Bovendien werkt de onderste kringspier van de slokdarm, de onderste slokdarmsfincter, niet volledig meer doordat de maag verplaatst is. Deze kringspier haalt een deel van zijn kracht uit het diafragma. Doordat dit nu verplaatst is en de onderste slokdarmsfincter niet meer in het diafragma zit, kan hij de slokdarm minder goed afsluiten. Hierdoor kan het maagzuur makkelijker naar boven stromen.

Een congenitale hernia diaphragmatica is de oorzaak van een barrett-oesofagus, en dus ook van oesofageale reflux.