Mien Duymaer van Twist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mien Duymaer van Twist
Duymaer van Twist (1934)
Algemene informatie
Geboortenaam Wilhelmina Harmance Martine Duymaer van Twist
Geboren Gainesville, Florida, 26 februari 1891
Overleden Amsterdam, 14 mei 1967
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wilhelmina Harmance Martine (Mien) Duymaer van Twist (Gainesville, Florida, 26 februari 1891 - Amsterdam, 14 mei 1967) was een Nederlandse toneel- en filmactrice.

Duymaer van Twist werd geboren in de Verenigde Staten en verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Op 27-jarige leeftijd maakte ze haar filmdebuut in de Nederlandse stomme film De kroon der schande. In 1920 kreeg ze de hoofdrol in de film Helleveeg, waarin ze de rol van Jane speelde. De rol was haar op het lijf geschreven, omdat de hoofdpersoon ook uit de Verenigde Staten naar Nederland kwam, de critici waren lovend over haar vertolking, zie ook Nederlandse cinema. Tussen 1940 en 1960 concentreerde Duymaer van Twist zich grotendeels op haar toneelrollen. In 1961 speelde ze in de televisiefilm Rozegeur en maneschijn.

Van april 1925 tot november 1928 was ze getrouwd met de Indische persmagnaat Dominique Berretty. Hieruit werden een zoon en een dochter geboren.[1] Dominique jr. was een korte tijd getrouwd met de actrice Yoka Berretty. Duymaer van Twist overleed in 1967 op 76-jarige leeftijd in Amsterdam en werd begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]