Mike Beebe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mike Beebe
MikeBeebeGovernorCropped.jpg
Geboren 28 december 1946
Amagon, Arkansas
Politieke partij Democratische Partij
Partner Ginger Beebe
45e gouverneur van Arkansas
Huidige functie
Aangetreden 6 januari 2007
Voorganger Mike Huckabee
54e procureur-generaal van Arkansas
Aangetreden 3 januari 2003
Einde termijn 9 januari 2007
Voorganger Mark Pryor
Opvolger Dustin McDaniel
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Dale Beebe (Amagon (Arkansas), 28 december 1946) is de huidige gouverneur van de staat Arkansas en lid van de Democratische partij.

Levensloop[bewerken]

Beebe werd opgevoed door zijn moeder, een gastvrouw, en zag nooit zijn vader. Tijdens zijn jeugd verhuisde hij vaak. Hij woonde in Detroit, St. Louis, Chicago, Houston en Alamogordo, New Mexico. Zij keerden terug naar Arkansas,waar hij slaagde voor Newport High School in 1964.[1] Hij vervolgde zijn studie aan de Arkansas State University en behaalde daar in 1968 een Bachelor of Arts in de politieke wetenschappen. In 1972 behaalde Beebe een graad in de rechten aan de Universiteit van Arkansas.

Na zijn afstuderen diende Beebe tien jaar als lid van de Nationale Reserve. In zijn werkzame leven was hij advocaat in White County. In 1982 begon zijn politieke carrière toen hij werd verkozen in de Senaat van Arkansas. Daarin diende hij twintig jaar. In 2002 werd Beebe gekozen tot procureur-generaal van de staat Arkansas.

Op 14 juni 2005 maakte hij bekend dat hij zich kandidaat ging stellen voor het gouverneurschap namens de Democratische partij. Op 7 november 2006 versloeg hij met 55% van de stemmen de Republikeinse Asa Hutchinson. Hij werd beëdigd als gouverneur op 9 januari 2007

Als gouverneur kondigde Beebe financiële maatregelen aan die vooral gericht waren op de middenklasse. Zo daalde de omzetbelasting op voedingsproducten met een half procent, terwijl de onroerendgoedbelasting steeg. Ook wilde hij fors inzetten op het onderwijs en dit toegankelijker maken voor studenten met speciale benodigdheden. Op het gebied van gezondheidszorg wilde hij federaal belastinggeld gebruiken om een zorgverzekering goedkoper te maken en was hij voorstander van de uitbreiding van Medicaid.

Bij de gouverneursverkiezingen in 2010 werd Beebe uitgedaagd door de Republikein Jim Keet. Beebe won de verkiezingen echter met een ruime marge en werd op 11 januari 2011 ingezworen voor zijn tweede termijn als gouverneur van Arkansas.

Bronnen, noten en/of referenties