Mike van Diem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mike van Diem (Sittard, 12 januari 1959) is een Nederlandse regisseur en scriptschrijver. Hij won een Oscar voor de beste buitenlandse film voor zijn film Karakter.
In De Boekverfilming (1999) is hij als acteur te zien. Van Diem heeft sinds Karakter geen speelfilms meer gemaakt, maar voornamelijk televisiecommercials.

Jeugd[bewerken]

Van Diem werd geboren te Sittard. Hij ging vervolgens studeren in Utrecht, en werd lid bij studentenvereniging CS Veritas. Na een lange studententijd slaagde hij in 1989 voor de Nederlandse Film en Televisie Academie.

Prijzen[bewerken]

In 1990 won Van Diem de "Student Academy Award" voor de film Alaska als beste buitenlandse "student film" in de categorie drama. Voor diezelfde film won hij tevens een Gouden Kalf. De bekendste film van Mike van Diem is Karakter. Voor deze film kreeg hij een Oscar (in 1998) die hij opdroeg aan de in 1997 overleden Coen van Vrijberghe de Coningh. (Van Vrijberghe de Coningh speelde een hoofdrol in zijn debuutfilm Alaska en componeerde tevens de muziek daarvan) Daarnaast won Van Diem onder meer nog in 1997 de "Grand Prix" van het Paris Film Festival, de "Grand Jury Prize" van het AFI Fest èn de Directors' Week Award van de Fantasporto.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]