Militaire Orde voor Dapperheid in de Oorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ster en ridderkruis van de Bulgaarse Orde voor Dapperheid.jpg

~

Het rood geëmailleerde kruis van de Tweede Klasse
Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

de Militaire Orde voor Dapperheid in de Oorlog (Bulgaars: Орден За храброст) werd op 17 april 1889 door Vorst Alexander I van Bulgarije ingesteld. De aanleiding was zijn troonsbestijging op 19 augustus 1878. Deze ridderorde werd voor moed verleend. Het kleinood is een wit of rood geëmailleerd achtpuntig kruis met zwaarden in de armen. In het midden is een en rood medaillon met een gouden Bulgaarse leeuw binnen een groene ring (waarop "voor dapperheid" geschreven stond) gemonteerd. Het kruis heeft gouden randen en wordt gedragen aan een ring die bij de commandeurs fraai gebrillanteerd is. De verhoging is een beugelkroon met acht opstaande diademen. Het lint was helblauw met zilveren biezen.

Bij deze orde werd de beugelkroon niet vervangen door de Bulgaarse tsarenkroon die later boven de Bulgaarse orden werd gemonteerd.

De ster of plaque is van zilver en heeft vier punten. In het midden is het kruis zonder kroon gelegd.

In de op 17 april 1879 vastgestelde statuten is vastgelegd dat de orde uit zeven klassen bestaat, vier voor officieren en drie voor manschappen.

De vorst, groormeester van de orde, droeg een keten en een gouden ster.

Er werden ook grootkruisen toegekend. Zij droegen een grootkruis aan een grootlint en op de borst een zilveren achtpuntige ster.

De zeven graden van de orde

  • Commandeurs der Eerste Klasse droegen het gouden witgeëmailleerde kleinood met gouden zwaarden en kroon aan een breed lint over de rechterschouder en de zilveren ster.
  • Commandeurs der Tweede Klasse droegen het gouden witgeëmailleerde kleinood met gouden zwaarden en kroon aan een lint om de hals en het kruis zonder kroon of ring als "steckkreuz" op de linkerborst.
  • Officieren der Eerste Klasse droegen een gouden witgeëmailleerde kruis met gouden zwaarden en kroon aan een lint met rozet op de linkerborst.
  • Officieren der Tweede Klasse droegen een zilveren roodgeëmailleerd kruis met zilveren zwaarden zonder kroon aan een lint op de linkerborst.

De drie klassen voor manschappen

  • De Eerste Klasse draagt een niet-geëmailleerd gouden kruis zonder kroon aan een lint met een strik op de linkerborst.
  • De Tweede Klasse draagt een niet-geëmailleerd gouden kruis zonder kroon aan een lint zonder strik op de linkerborst.
  • De Derde Klasse draagt een niet-geëmailleerd zilveren kruis zonder kroon aan een lint zonder strik op de linkerborst.

De orde is in drie modellen verleend, met op de keerzijde de jaartallen 1879, 1915 en 1941, en is in 1944 opgeheven. De bekende Duitse jachtvlieger Manfred von Richthofen was een van de dragers van deze orde.


Insignia[bewerken]