Militaire Orde voor Dapperheid in de Oorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ster en ridderkruis van de Bulgaarse Orde voor Dapperheid.jpg

Vorst Alexander I van Bulgarije stelde op 17 april 1889 een onderscheiding in ter herinnering aan zijn troonsbestijging op 19 augustus 1878. Deze ridderorde was de Militaire Orde voor Dapperheid in de Oorlog (Bulgaars: Орден За храброст).

Het kleinood is een rood geëmailleerd achtpuntig kruis met zwaarden in de armen en een rood medaillon met een gouden Bulgaarse leeuw binnen een groene ring (waarop "voor dapperheid" geschreven stond) met gouden randen en een ring die bij de commandeurs fraai gebrillanteerd is. De kroon is een beugelkroon met acht opstaande diademen. Het lint was helblauw met zilveren biezen.

De ster of plaque is van zilver en heeft vier punten. In het midden is het kruis zonder kroon gelegd.

In de op 17 april 1879 vastgestelde statuten is vastgelegd dat de orde uit zeven klassen bestaat, vier voor officieren en drie voor manschappen.

De vorst, grootmeester van de orde, droeg een keten en een gouden ster.

Er werden ook grootkruisen toegekend die een zilveren ster droegen.

De zeven graden van de orde

  • Commandeurs der eerste klasse droegen het gouden witgeëmailleerde kleinood met gouden zwaarden en kroon aan een breed lint over de rechterschouder en de zilveren ster.
  • Commandeurs der tweede klasse droegen het gouden witgeëmailleerde kleinood met gouden zwaarden en kroon aan een lint om de hals en het kruis zonder kroon of ring als "steckkreuz" op de linkerborst.
  • Officieren der eerste klasse droegen een gouden witgeëmailleerde kruis met gouden zwaarden en kroon aan een lint met rozet op de linkerborst.
  • Officieren der tweede klasse droegen een zilveren roodgeëmailleerd kruis met zilveren zwaarden zonder kroon aan een lint op de linkerborst.

De drie klassen voor manschappen

  • De Eerste Klasse draagt een niet-geëmailleerd gouden kruis zonder kroon aan een lint met een strik op de linkerborst.
  • De Tweede Klasse draagt een niet-geëmailleerd gouden kruis zonder kroon aan een lint zonder strik op de linkerborst.
  • De Derde Klasse draagt een niet-geëmailleerd zilveren kruis zonder kroon aan een lint zonder strik op de linkerborst.

De orde is in drie modellen verleend, met op de keerzijde de jaartallen 1879, 1915 en 1941, en is in 1944 opgeheven. De bekende Duitse jachtvlieger Manfred von Richthofen was een van de dragers van het kruis der IIIIe Klasse.