Mindorospoorkoekoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mindorospoorkoekoek
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Cuculiformes (Koekoeksvogels)
Familie: Cuculidae (Koekoeken)
Geslacht: Centropus (Spoorkoekoeken)
Soort
Centropus steerii
Bourns & Worcester, 1894
Mindorospoorkoekoek op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mindorospoorkoekoek (Centropus steerii) is een spoorkoekoek uit de familie van de koekoeken die alleen voorkomt op het Filipijnse eiland Mindoro.

In het Filipijns heet deze vogel Sukut-Sukut.

Algemeen[bewerken]

De mindorospoorkoekoek is een grote koekoek. De mannetjes en vrouwtjes lijken op elkaar, maar het vrouwtje is wat groter dan het mannetje. De kop en keel zijn glimmend zwart met wat groen, de staart en vleugels zijn zwartachtig bruin met wat groen erdoorheen en de rest van het lichaam is donkerbruin. De snavel en de poten zijn zwart en de ogen bruin.

Het vrouwtje van deze soort wordt inclusief staart 49,5 centimeter en heeft een vleugellengte van 16 centimeter en het mannetje van deze soort wordt inclusief staart 43 centimeter en heeft een vleugellengte van 15,5 centimeter.

De mindorospoorkoekoek is een schuwe vogel die zich verborgen houdt. De ook op Mindoro voorkomende Filipijnse spoorkoekoek is te onderscheiden doordat deze helemaal glimmend zwart met een groene gloed is en bovendien in allerlei soorten habitat leeft, in tegenstelling tot de mindorospoorkoekoek.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van de mindorospoorkoekoek zijn geen verschillende ondersoorten bekend. De soort komt vermoedelijk alleen nog voor op drie locaties op het eiland Mindoro, namelijk Mount Siburan, Puerto Galera en Malpalon (in Calintaan). Ze zijn daar te vinden halverwege of in de boomtoppen van primair en secundair bos tot maximaal 750 meter hoogte.

Voortplanting[bewerken]

Er is niets bekend over de voortplanting van deze soort in het wild.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.