Minecraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minecraft
Ontwikkelaar(s) Markus "Notch" Persson (2009-2011)
Jens "Jeb" Bergensten
Mojang AB
4J Studios (console-versie)
Uitgever(s) Microsoft Studios
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Datum van uitgave 18 november 2011 (Computer)
7 oktober 2011 (Android)
17 november 2011 (iOS)
9 mei 2012 (Xbox 360)
17 december 2013 (PlayStation 3)
3 september 2014 (PlayStation 4)
5 september 2014 (Xbox One)
15 oktober 2014 (PlayStation Vita)
Huidige versie 1.8.1 (client en server)
1.5.4 (launcher)
0.1.1 (Pi-Edition)
0.10.4 (Pocket-edition)
1.6 (Xbox 360)
1.06 (PlayStation 3)
Genre(s) Sandbox, adventure
Speelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine OpenGL
Platform(s) Windows
OS X
Linux
Android (pocket edition)
iOS (pocket edition)
Xbox 360
PlayStation 3
Raspberry Pi
Xbox One
PlayStation 4
PlayStation Vita
Java-applet
Media Download, binnen de browser
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Minecraft is een computerspel, dat de mogelijkheid geeft om in een uitgestrekt gebied kubusvormige objecten te plaatsen op een vast rooster. Het spel bouwt automatisch een omgeving, met grondstoffen, tegenstanders, dieren, tunnelsystemen, bergformaties, meren en biodiversiteit. Je avatar kan deze blokken met linker muisknop breken en zo een gang graven, waarbij twee blokken boven elkaar voldoende ruimte geeft. Wanneer één van de meest voorkomende blokken steen wordt weggehaald, dan laat deze keisteen vallen dit wordt automatisch opgepakt en kan kan met een rechter muisklik op het drie dimensionale rooster worden geplaatst om zo bijvoorbeeld een trap, een huis of één van de andere miljarden mogelijkheden te vormen. Je kunt ook opgepakte objecten veranderen in andere objecten zo als andere blokken of gereedschappen. Stokken en ijzer vormt een bijl, zwaard, schep, schoffel of een houweel, maar ook tapijt, een pijl en boog of een kompas kan worden gemaakt. Blokken uit het spel beïnvloeden ook andere blokken, zo kun je met water lava laten stollen, of met Redstone-stof een circuit maken. Blokken kunnen ook worden gebruikt om nieuwe spullen te maken zo kun je in een oven rouwe kip braden. Het spel kan zowel op een server, met een LAN-verbinding of offline worden gespeeld, in het laatste geval door het te downloaden van de officiële website van Minecraft. De betaalde versie is inmiddels al meer dan 16 miljoen keer verkocht.[1]

Minecraft is een sandboxspel geschreven in Java en het werd aanvankelijk ontwikkeld door Markus Persson (alias Notch) en tegenwoordig door het door hem opgerichte bedrijf, Mojang AB. De officiële versie is op 18 november 2011 in Nederland uitgekomen. Het werd gepresenteerd tijdens MineCon 2011, een conventie voor Minecraft-spelers, die op 18 en 19 november dat jaar in Las Vegas heeft plaatsgevonden.[2]

Premium

Minecraft, voorheen bekend als Indev, Infdev, Alpha en Beta, is de betaalde en daarmee meest uitgebreide versie van Minecraft. Tijdens de Alpha-fase (de fase waarin de basis van het spel grotendeels gemaakt werd) was de prijs voor Minecraft tien euro, tijdens de bèta-fase steeg de prijs naar vijftien euro en tegenwoordig kost het spel rond de twintig euro. Door het spel te kopen verkrijgt de koper de 'Premium'-status op diens gebruikersaccount. Met een 'Premium'-account kan vervolgens het spel gespeeld worden. Op 18 november 2011 is het spel officieel uitgebracht en verloor het de Beta-status.

De wereld waarin de speler wordt gegenereerd volgens een algoritme dat uitgaat van een seed (een getal dat als beginpunt wordt gebruikt in berekeningen), wat ervoor zorgt dat de gegenereerde wereld meestal bij iedere speler uniek is. Spelers kunnen ook zelf kiezen welke "seed" ze willen gebruiken (hiermee is het dus mogelijk om in een identieke wereld te spelen).

Minecraft legt een nadruk op creativiteit en inventiviteit. Spelers 'moeten' methoden ontwikkelen voor de opbouw van functionele en navigeerbare basissen zodat zij beter bestand zijn tegen de nachtelijke aanvallen van verschillende monsters, zoals creepers, spinnen en zombies. Beta zorgt voor een grote horizontale speelwereld (vier miljard op vier miljard blokken groot[3]), alhoewel er slechts 256 blokken hoog op verticale wijze kan worden gebruikt. Minecraft kan gespeeld worden in de modus 'Survival', 'Hardcore' of 'Creative met een single- en multiplayerspelmodus. In de survivalmodus is het doel te overleven. De speler kan blokken verkrijgen door ze te delven of te plaatsen. Deze bouwwerken moeten ervoor zorgen dat de speler beschermd is tegen de monsters die in de nacht verschijnen. Door verschillende grondstoffen te delven krijgt de speler steeds meer mogelijkheden. Zo kan de speler gereedschap maken (bijvoorbeeld een houweel of een bijl) waardoor het delven vergemakkelijkt wordt. Door gereedschap met minder voorkomende en daardoor kostbare grondstoffen te bouwen wordt de duurzaamheid ervan verlengd, evenals de snelheid waarmee het gereedschap zijn functie uitoefent. Aan een balkje onder het gereedschap valt af te lezen hoe lang het nog meegaat. Wanneer het gereedschap versleten is, verdwijnt het automatisch uit de inventaris.

Verzamelde blokken kan de speler in zijn inventaris plaatsen, maar deze inventaris heeft maar een beperkte hoeveelheid vrije ruimte. In tegenstelling tot de creative-modus waarin de speler van alle materialen een eindeloze hoeveelheid heeft. Gedolven grondstoffen kunnen worden bewerkt in de inventaris, maar om uitgebreidere 'recepten' te maken dient de speler een werkbank te maken. Er bevinden zich ook planten en dieren in het spel. Bomen kunnen worden omgehakt voor hout, gewassen kunnen gezaaid en geoogst worden om er voedsel van te maken. Ook kan men dieren slachten voor vlees of andere materialen. De speler heeft in de survivalmodus en de hardcoremodus van het spel een gezondheidsmeter in de vorm van een aantal hartjes (afhankelijk van het ingestelde niveau) die, wanneer er schade is geleden, aangevuld wordt wanneer de speler voldoende voedsel heeft gegeten. Voor extra bescherming kan men een harnas aan trekken, ook hiervan is net als bij het gereedschap de duurzaamheid afhankelijk van het materiaal.

Wanneer de speler overlijdt komt deze weer tot leven op het oorspronkelijke beginpunt (het spawnpoint) met een lege inventaris. Wanneer de speler een bed heeft gemaakt en hier minimaal één keer in heeft geslapen zal hij hier na overlijden ook spawnen. Als de speler op tijd de plaats van overlijden kan terugvinden zullen daar zijn verloren spullen terug te vinden zijn (tenzij ze vernietigd zijn door vuur, lava of een cactus). De ervaringspunten die de speler heeft vergaard zal niet volledig weer terug te krijgen zijn.

Vanaf Minecraft 1.1 bevat Minecraft een optie om de taal waarin de speler het spel speelt aan te passen. Daardoor kan men Minecraft nu in 56 verschillende talen spelen, waaronder Nederlands, maar ook enkele humoristische, zoals piratentaal.

Survivalmodus

In de survivalmodus is het de bedoeling om te overleven. In tegenstelling tot de creative-modus, heeft de speler levens, een ervaringsbalk en een voedselbalk. Het is de bedoeling om een huis te bouwen voor het nacht wordt, omdat er dan vele monsters verschijnen die de speler niet goed gezind zijn. Men moet ook aan voedsel, hout, steenkool en edelstenen zien te komen. Men kan de moeilijkheid ook aanpassen in: vredig (geen monsters), makkelijk (zwakke monsters), normaal (middelmatige monsters) en moeilijk (moeilijke monsters).

In Minecraft 1.3.1 zijn commando's toegevoegd in singleplayer. Hiermee kan de speler van spelmodus wisselen zonder de wereld te verlaten en de gegevens te veranderen.

Creative-modus

De creative-modus is sinds Minecraft 1.8 geïmplementeerd in het spel. Deze modus heeft vooral als doel om de wereld om te zetten naar de hand van de speler. In de creative-modus heeft de speler geen levens, een ervaringsbalk of een voedselbalk. De speler is daarbij ook onsterfelijk (tenzij je in de Void valt) en hij of zij kan via de inventaris alle voorwerpen gebruiken in een oneindige voorraad. Spelers kunnen met een enkele klik blokken verwijderen zodat deze zich niet hoeft bezig te houden met het delven van blokken. Spelers hebben ook de mogelijkheid om te vliegen. Sinds Minecraft 1.2 kan de blok kiezen knop worden gebruikt om het blok waarnaar de speler kijkt meteen te gebruiken. Sinds 1.5 is het zelfs mogelijk een blok te slaan met een zwaard, hierdoor wordt het blok niet verwijderd. In de creative-modus vallen de monsters pas aan nadat ze zelf zijn aangevallen.

Hardcoremodus

De hardcoremodus is officieel toegevoegd in Minecraft 1.0.0, maar was eerder ook al te zien in Minecraft Beta 1.9 Pre. De hardcoremodus is ongeveer hetzelfde als survivalmodus, maar met een paar verschillen:

 • De moeilijkheidsgraad is vastgezet op moeilijk.
 • Elke speler heeft maar 1 leven. Als zijn personage sterft is het spel voorbij en is er maar een knop waarop staat: "Wereld verwijderen". Als een speler daar op klikt, wordt de wereld waarin hij speelde verwijderd en kan er niet meer op verder worden gespeeld.

Avontuurmodus

De avontuurmodus is toegevoegd in Minecraft 1.3. Deze mode is bedoeld om een Adventure Map te spelen, de speler kan hierbij geen blokken plaatsen of breken, en ook geen andere dingen zoals paddenstoelen of bloemen. Het enige wat de speler wel kan is rondlopen en voorwerpen gebruiken, waaronder knoppen, drukplaten, deuren en wapens (deze moeten dan uiteraard gevonden worden, bijvoorbeeld in kisten, aangezien de speler niets kan breken) of de handen om mobs te doden. Het doel van deze modus is om mensen het een stuk gemakkelijker te maken om een Adventure Map te spelen zonder dat ze (per ongeluk of expres) iets kapot maken.

Toeschouwermodus

De toeschouwermodus is een modus bedoeld voor multiplayer waarmee je kan vliegen en andere mensen zien zonder dat ze jouw kunnen zien. Deze modus word vaak gebruikt in minigames voor mensen die al uit het spel zijn.

In andere spellen die op Minecraft lijken is dit meestal ook mogelijk.

Demo

Men kan zonder het spel gekocht te hebben online een demo spelen van het spel (er is wel een Mojang account voor nodig). De demo bevat alleen singleplayer survival en kan gespeeld worden voor 90 minuten, daarna wordt de wereld verwijderd en kan de speler eventueel een nieuwe wereld starten. Als die de wereld verlaat, wordt deze ook verwijderd. Op deze beperkingen na bevat de demo versie alle blokken en voorwerpen van de volledige versie.

Dimensies

Minecraft kent verschillende dimensies. De Nether, geïmplementeerd in de Alpha-versie op 30 oktober 2010, is de eerste extra dimensie die in Minecraft werd gemaakt. Later waren er plannen om een droomwereld toe te voegen, alhoewel dat uiteindelijk The End is geworden.

Nether

Sinds de Halloween Update van 2010 is het mogelijk om naar de Nether te reizen. De Nether wordt - net zoals de gewone wereld - willekeurig gegenereerd. Om in de Nether te komen moet de speler een portaal maken van obsidiaan en dat in brand steken, wat dan een paars portaal maakt. Als de speler gedurende vijf seconden in dat veld staat reist hij naar de Nether. Op de plek waar men terechtkomt in de Nether staat een portaal waarmee men weer terug naar de normale wereld kan reizen. Dit portaal ziet er hetzelfde uit als het portaal om naar de Nether toe te gaan. In de Nether zijn er maar zes verschillende blokken, namelijk:

 • Netherrack Een blok dat eeuwig brandt.
 • Gloeisteen Geeft altijd licht zonder energiebron, en is het enige blok samen met de in versie 1.2 uitgebrachte Redstone-lamp dat licht geeft, op Redstone-erts, fakkels en Jack-o'-lantern na.
 • Zielenzand is een soort drijfzand. Het vertraagt de spelers snelheid en hij zakt er een beetje in. Hierop groeit soms Netherkruid, een essentieel ingrediënt voor het maken van Dranken.
 • Bodemsteen is een blok dat niet vernietigd kan worden in survival. In de gewone wereld is dit blok te vinden in de onderste zes blokken van de wereld, maar in de Nether ook aan de bovenkant van de wereld. Onder de bodemsteen zit "The Void". Dit is een eindeloze ruimte onder de wereld. Als de speler hier terechtkomt zal hij sterven, ook in de creative-modus. In de Nether is The Void donkerrood. Als de bodemsteen aan de bovenkant van de wereld gesloopt is kan de speler er overheen lopen zonder te sterven.
 • Grind is het grind dat ook in de gewone wereld voorkomt.
 • Netherbaksteen komt voor vanaf 1.9 pre-release 1, bij willekeurig gegenereerde bouwwerken.
 • Heel veel lava.

Er zijn vier verschillende wezens in de Nether: Ghasts (vliegende kwalachtige wezens die vuurballen spuwen), zombievarkens (mix tussen zombies en varkens, passief totdat ze worden aangevallen en als de speler er een raakt komen ze allemaal op hem af), Blazes (vliegende beesten die vuur naar de speler toe spuwen en die afkomstig zijn van monsterspawner) en magmakubussen, een soort slijmkubus die hoog kan springen met een springveer. Vanaf Beta 1.6 is de Nether ook toegankelijk in multiplayer.

The End

Sinds de vierde prerelease van Beta 1.9 kan men naar The End (soms The Ender genoemd). Het is een duistere wereld van vliegende eilanden van endsteen, waar pilaren van obsidiaan op staan. Verder zijn er veel endermannen, en sinds Beta 1.9 prerelease 6 is er ook een Enderdraak, een nieuwe soort tegenstander. Spelers kunnen The End alleen verlaten door dood te gaan of de Enderdragon te verslaan. Als de speler voor de laatst genoemde optie kiest dan heeft de speler het spel "uitgespeeld" en volgt de aftiteling.[4]

Aanvankelijk was ontwikkelaar Persson medio mei begonnen met het ontwikkelen van een droomwereld, gedoopt tot de Sky Dimension. Hoewel de code al volledig functioneel was, gaf Persson aan dat hij het er lelijk uit vond zien.[5] Aan de screenshots te zien waren de grondstoffen vrijwel hetzelfde als in de normale wereld. Persson speculeerde dat zodra de speler ging slapen in zijn bed, er een geringe kans was dat hij of zij in de droomwereld, oftewel de Sky Dimension terecht zou komen. Aan de schermafbeeldingen is ook te zien dat de Sky Dimension ver boven de wolkenlaag ligt, te ver om te bereiken in de normale wereld. Wellicht zou de speler in theorie gewoon van een zwevend eiland naar de normale wereld kunnen springen, en héél misschien ook weer terug. In de toekomst heeft Persson wel het plan om de Sky Dimension toch volgens het oude concept in te voeren, dit in tegenstelling tot veel spelers die denken dat The End de Sky Dimension vervangt. Vanaf Beta 1.6 zat de Sky Dimension ook daadwerkelijk in de broncode van Minecraft, maar kan nog niet op legale wijze worden betreden. Wel is er een modificatie te downloaden die één bestand in de broncode verandert, zodat de werelden standaard als een Sky Dimension worden gegenereerd.

The Void

The Void is de laag onder de bodemsteen die alleen kan bereikt worden door de onderste laag te breken. Als de onderste laag is gebroken, valt de speler naar beneden en gaat dood. De speler kan hier alleen leven als die vliegt in creative-modus. The Void is ook te vinden boven de Nether, waar The Void rood en niet dodelijk is.

De normale wereld

Dit is de wereld waar de speler begint en waar het personage leeft. Dit kan zijn in een graslandschap of in iets heel anders. Hier kan men dood gaan door monsters of lava of iets anders. In creative-modus kan men hier niet dood gaan.

Mobs

De dieren en monsters die men tegenkomt in het spel worden vaak mobs genoemd. Dit is de afkorting van het Engelse woord mobiles, dat soms in de spelindustrie wordt gebruikt als term voor beweegbare wezens. Sommige mobs zijn vriendelijk, sommige zijn neutraal en andere zijn vijandig. Dit zijn de mobs die de speler in de standaardversie kan tegenkomen:

Vriendelijke mobs (zullen nooit aanvallen):

 • Kip
 • Koe
 • Varken
 • Inktvis
 • Ocelot - Als de speler hem vis geeft, verandert deze in een normale kat.
 • Schaap - In 16 verschillende kleuren te verven met kleurstof.
 • Loeizwam - Een koe met een paddenstoelenhuid. Als men hem scheert, dan verandert hij in een normale koe.
 • Dorpeling - Dorpelingen zijn vreemde wezens die natuurlijk voorkomen in gegenereerde dorpen. Sinds 1.3 kan men met deze dorpelingen ruilen. Men geeft hen dan voorwerpen in ruil voor Smaragden die op hun beurt bij andere dorpelingen kunnen worden geruild voor andere voorwerpen.
 • Sneeuwgolem - Sneeuw Golems kan de speler zelf bouwen door twee blokken sneeuw op de grond te plaatsen en een pompoen daar bovenop zetten. De sneeuwgolem "helpt" de speler door agressieve mobs aan te vallen met sneeuwballen. Deze zijn niet schadelijk, maar duwen de mob wel een eindje achteruit (ongeveer anderhalf blok).
 • Vleermuis - Verschijnen vooral in grotten en 's nachts
 • Paard - In vijf varianten: paard, ezel, muilezel, paardenskelet en Zombiepaard.
 • Konijn

Neutrale mobs (zullen alleen aanvallen wanneer geprovoceerd):

 • Wolf - Kan tam gemaakt worden door de wolf botten te voeren. Tamme wolven lopen achter de speler aan en vallen vijandige mobs aan. Zolang wolven wild zijn (geen halsband), dan werken ze hetzelfde als zombievarkens.
 • Zombievarken - Een soort kruising tussen een varken en een Zombie. Ze komen hoofdzakelijk voor in de Nether en vallen gezamenlijk de speler aan als de speler één zombievarken schade toebrengt. Een zombievarken komt zeer zelden voor in de normale wereld.
 • Enderman - Lang, zwart monster. Normaal is hij neutraal, op het moment dat de speler naar hem kijkt wordt hij agressief. Hij kan teleporteren, wat een gevecht redelijk lastig kan maken. Hij kan niet worden geraakt door pijlen.
 • IJzergolem - Dit is de beschermer van de dorpelingen. Hij gooit vijandelijke mobs en spelers de lucht in. Het is de derde sterkste mob in het spel (na de Enderdraak en de Wither). De IJzergolem kan door de speler worden opgeroepen.

Vijandelijke mobs (vallen direct aan):

 • Zombie - Een zombie. Maakt een kenmerkend 'hersendood' geluid wanneer hij in de buurt van een speler komt.
 • Creeper - Groen monster dat explodeert als de speler er te dichtbij komt. De speler hoort de Creeper niet lopen, vandaar zijn naam.
 • Opgeladen Creeper - Ontstaat wanneer een Creeper wordt getroffen door bliksem. Hij explodeert krachtiger en heeft een gloed over zich, vergelijkbaar met die van de betoverde voorwerpen.
 • Skelet - Een ondood skelet met pijl en boog.
 • Spin - Dit is de enige mob die verticale oppervlakken kan beklimmen. Hij wordt meestal gerekend tot de vijandige mobs, maar is enkel 's nachts vijandig. Overdag is hij neutraal.
 • Grottenspin - Zijn beet is giftig, waardoor de speler veel levens kwijtraakt wanneer hij gebeten wordt.
 • Ghast - Wit, vliegend, kwalachtig monster dat voorkomt in de Nether. Spuwt brandende kanonskogels die kunnen worden teruggekaatst door ze te raken.
 • Slijmkubus - Slijmachtig monster op de bodem van de Minecraft wereld (in verschillende groottes, de kleinste kan geen schade aanrichten).
 • Spider Jockey - Skelet dat rijdt op een spin, maar is wel vrij zeldzaam. De kans dat een spiderjockey verschijnt is ongeveer 1 op 100.
 • Blaze - Een wezen dat vuurballen spuwt, komt alleen voor in de Nether (en spawnt alleen in een Nether Fortress).
 • Magmakubus - De Nether-variant van de slijmkubus.
 • Zilvervis - Monster dat alleen voorkomt als een blok wordt gehakt in een vesting of door een monsterspawner.[6]
 • Enderdraak - Een enorme zwarte draak die gevonden kan worden in The End (zie ook het kopje The End). De Enderdraak krijgt extra leven door zich door een straal aan de torens van obsidiaan te koppelen. Als een speler de Enderdraak verslaat, kan hij The End verlaten en krijgt hij genoeg ervaringspunten om van level 0 naar level 120 te gaan. Als een speler The End nu verlaat krijgt hij de aftiteling. De Enderdraak komt officieel voor het eerst voor in Minecraft 1.0.0.
 • Wither - Dit is een baas-mob die door de speler zelf opgeroepen moet worden. De Wither valt spelers aan door exploderende witherschedels op de speler af te schieten. De Wither komt officieel voor het eerst voor in Minecraft 1.4.
 • Witherskelet - Dit is een nieuwe mob in de Nether, ze zijn een cruciaal onderdeel in het oproepen van de Wither baas-mob. De Witherskelet komt officieel voor het eerst voor in Minecraft 1.4.
 • Heks - Spawnt voornamelijk in een moeras, meestal bij een heksenhutje. In versie 1.6 spawnen ze ook willekeurig tussen de andere mobs. De heks komt officieel voor het eerst voor in Minecraft 1.4.
 • Chicken Jockey - Baby Zombie dat rijdt op een kip, maar is wel vrij zeldzaam.
 • Het moordkonijn
 • Bewaarder
 • Oude bewaarder

Ongebruikte mobs:

 • Reus - Dit is een zombie, alleen dan vele malen groter dan de normale zombie. Men kan deze mob alleen spawnen en dus nooit tegen komen.

Geplande mobs:

 • Red Dragon - Een rode draak, lijkt op de enderdragon.
 • Fish - Men kan al sinds Alpha 1.2.0 vissen, maar er zijn geen mobs die daadwerkelijk vissen zijn.
 • Panda
 • Pigman - Dit is te vergelijken met het zombievarken, alleen dan zonder het zombiegedeelte. In principe is het dus gewoon een staand varken. Toen de dorpeling voor het eerst werd geïntroduceerd, werd deze vaak verward met Pigmen. Dit omdat een dorpeling ook op een varken lijkt.

Tevens kan men meer mobs toevoegen door mods aan Minecraft toe te voegen.

Classic

De andere Minecraftspelversie heet "Classic", ook bekend als creatief (creative). Bij Classic zijn enkel de basisfuncties van het spel geïntegreerd. Zo kan de speler dingen bouwen en vernielen zonder zich zorgen te hoeven maken over aanvallen door computergestuurde vijanden of dodelijke lava of een fatale val. Dit kan alleen of met meerdere spelers tegelijk, op een multiplayerserver. In Classic krijgt de speler een onbeperkt aantal blokken om te bouwen, en kan hij alle blokken direct plaatsen en verwijderen, ongeacht het type blok. Met de R-knop op het toetsenbord kan de speler zichzelf naar een met de ENTER-knop aangegeven plek teleporteren. In tegenstelling tot volledige versie is Classic gratis te spelen via de site van Minecraft, maar als 'vergoeding' wordt de Classicversie niet meer geüpdatet. Classic is bedoeld om stilaan te worden verborgen naarmate Beta de uiteindelijke versie van Minecraft wordt. Een officiële versie van de Classic serversoftware is beschikbaar op de Minecraftwebsite, maar veel fans hebben hun eigen, aangepaste servers met extra functies gemaakt.

Modificaties

Een deel van het succes van Minecraft is te danken aan modificaties of mods. Er zijn verschillende fora op het internet te vinden die mods aanbieden[7]. Zo bestaat er bijvoorbeeld een mod die het mogelijk maakt de Multiplayer Mode commando's ook in de Singleplayer Mode te gebruiken. Op die manier kan men zichzelf van blokken en voorwerpen voorzien. Ook zijn er mods die speciale dieren, waaronder draken en weerwolven, toevoegen aan het spel. Men kan er ook vliegen en naar de onderwereld. Een veelbesproken mod voor Minecraft is de zogeheten Sonic Ether's-mod, dat Minecraft een compleet ander uiterlijk geeft dankzij het toevoegen van visuele elementen als shaders, dynamische schaduwen, bewegingsonscherpte en scherptediepte.[8]

Platforms

Minecraft kwam origineel uit voor Java-ondersteunende platforms; Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

De "Pocket Edition"[9] kwam op 16 augustus 2011 uit voor de Sony Xperia Play. Deze is uitsluitend in Classic mode beschikbaar. Op 17 november kwam Pocket Edition uit voor de iPhone en de rest van de Android IOS telefoons op de OS versie loopt het vast bij het opstarten.

De "Xbox 360 Edition" was aangekondigd op E3 en is uitgekomen op 9 mei 2012.[10][11] In de Xbox 360-versie zal men met de normale controller spelen alsmede met de Kinect.[12][13] Deze Xbox-versie wordt niet ontwikkeld door Mojang maar door 4J Studios;[14][15] Persson heeft wel gezegd dat hij de Game Designer is en blijft.[16] In de Xbox 360 kan tot vier spelers split screen worden gespeeld. Gaming website XGN beoordeelde de Xbox 360 versie met een 9,2 in de recensie.[17]

Bronpakketten

(Voorheen thema's) In Minecraft is het mogelijk alle afbeeldingen en geluiden in het spel te veranderen door het bronpakket aan te passen. Dit is een map met daarin alle afbeeldingen die gebruikt worden in het spel. Het is mogelijk al deze afbeeldingen aan te passen zoals men zelf wil of te downloaden van het internet en te gebruiken in het spel. Sinds Alpha 1.2_2 is het gebruik van thema's officieel mogelijk gemaakt in het hoofdmenu. Tegenwoordig kan men ook zogenaamde HD bronpakketten gebruiken. HD bronpakketten zijn een stuk gedetailleerder dan de originele textures van Minecraft, omdat ze een hogere resolutie hebben dan de originele afbeeldingen. Ook kan een speler een eigen bronpakket maken door de standaard textures en geluiden aan te passen. Daardoor kan men het spel helemaal op de eigen manier aanpassen.

Servers

Een andere mogelijkheid van Minecraft is het maken van een multiplayerserver. Deze server wordt bestuurd vanuit één punt, meestal een computer of een dedicated server. Het houden van een multiplayerserver maakt het mogelijk om, net zoals met een aantal modificaties in de singleplayer, spullen te creëren zonder ze ook werkelijk op te graven of te maken.

Een server wordt bestuurd door een administrator (die ook meestal de server beheert) en een aantal operators. Operators zijn een soort toezichthouders. Het is hun taak om de orde op de server te bewaren. Operators kunnen servercommando's gebruiken om spullen te creëren, net zoals de administrator.

Er zijn verschillende server softwares. Een van de meest gebruikte server mods van de hele Minecraft community is de Bukkit server. Bukkit geeft de speler de mogelijkheid om verschillende Plugins op zijn server te installeren waardoor hij bijvoorbeeld zijn net gebouwde huizen kan beschermen tegen vandalisme, ook wel griefen genoemd. Ook zijn deze servers voorzien van een menu voor de administrator, zodat hij een beter overzicht heeft over de server.

Servers bevatten ook meerdere opties. Zo is er op een iedere server een whitelist. Indien de administrator er voor kiest om de whitelist aan te zetten, dan kunnen enkel de spelers waarvan hun naam gekend is en op de whitelist staat de server joinen. Alle servers hebben ook een offline modus. Deze modus is speciaal gemaakt voor het geval de Minecraft loginserver offline is. Indien deze offline is dan kan de speler nog steeds inloggen op de server. Een nadeel hiervan is wel dat mensen die een illegale versie hebben van Minecraft kunnen ook zo inloggen op multiplayer servers. Server configuraties worden gedaan door het opstellen van een "server.properties" bestand. Dit bestand wordt opgemaakt als de server voor de eerste maal opstart. Nadien kan de speler door de waarden "true" of "false" de instellingen goed zetten.

Soundtrack

1rightarrow blue.svg Zie Minecraft - Volume Alpha voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Componist C418 bracht op 4 maart 2011 een album uit met alle nummers van minecraft: Minecraft - Volume Alpha.[18]

C418 bracht ook op 09 November 2013 een album uit met de nummers van de nieuwe minecraft: Minecraft - Volume Beta.[19]

Systeemvereisten PC

Minecraft zou speelbaar moeten zijn op elk systeem dat voldoet aan deze vereisten, onafhankelijk van het besturingssysteem (dat wel over een Java Virtual Machine moet beschikken).

Minimale vereisten[20]
Processor Intel Pentium D of AMD Athlon 64 (K8) 2.6 GHz
Werkgeheugen 2 GB
Videokaart Intel HD Graphics of AMD Radeon HD Graphics met OpenGL 2.1

Nvidia GeForce 9600 GT of AMD Radeon HD 2400 met OpenGL 3.1

Vrije opslagruimte 200 MB
Javaversie Java 6 update 45
Aanbevolen vereisten[20]
Processor Intel Core i3 of AMD Athlon II (K10) 2.8 GHz
Werkgeheugen 4 GB
Videokaart GeForce 2xx Series of AMD Radeon HD 5xxx Series met OpenGL 3.3
Vrije opslagruimte 1GB
Javaversie Java 7 (laatste update)


Trivia

 • Persson beweerde achteraf dat hij de basis Minecraft in een week tijd geprogrammeerd had, net voordat het op 16 mei 2009 werd gelanceerd.
 • Op 27 februari 2014 maakte Persson via zijn Twitterpagina bekend dat hij samen met Warner Brothers werkt aan een potentiële film over het spel[21]. Wat het concept van de film gaat zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Minecraftstatistieken
 2. "The Word of Notch" van 11 mei 2011
 3. The Word of Notch, 9 maart 2011
 4. http://www.minecraftwiki.net/wiki/The_End
 5. https://twitter.com/Notch/status/70938915862884352
 6. http://www.minecraftwiki.net/wiki/Mobs
 7. http://www.minecraftforum.net
 8. Sonic Ether's-mod maakt Minecraft honderd keer mooier op Gamer.nl
 9. Pocket Edition Reveal
 10. Xbox Release in de winter (Markus Persson Twitter)
 11. Xbox Release in de winter (Daniel Frisk Twitter)
 12. Minecraft Kinect en Controller
 13. Minecraft met Kinect
 14. Ontwikkelaars voor de Xbox versie Part 1
 15. Ontwikkelaars voor Xbox versie Part 2
 16. Notch blijft Game Designer Xbox versie
 17. Minecraft (Recensie) op XGN.nl
 18. Soundtrack Minecraft - Volume Alpha op BandCamp
 19. Soundtrack Minecraft - Volume Beta op BandCamp
 20. a b Minecraft system requirements. Mojang (22 juli 2014) Geraadpleegd op 10 januari 2015
 21. Markus Persson. Tweet Persson. Twitter.com (27-02-2014) Geraadpleegd op 28-02-2014