Minister-president van Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minister-President van de Vlaamse Regering

Geert Bourgeois.jpg
Kantoor
Residentie Martelaarsplein 19, Brussel
Geschiedenis
Huidige houder Geert Bourgeois
Sinds 25 juli 2014
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Vlaamse politiek

De minister-president is in Vlaanderen de voorzitter van de Vlaamse regering. Momenteel is dit Geert Bourgeois.

Aanstelling[bewerken]

Aangezien er geen staatshoofd beschikbaar is op het niveau van de gemeenschappen en gewesten, is de gewoonte gegroeid dat de leider van de grootste partij na de verkiezingen het initiatief neemt om een regering te vormen. Wanneer hij erin slaagt een regering te vormen, stelt hij het regeerakkoord voor aan het Vlaams Parlement, dat vervolgens de ministers verkiest. Die ministers leggen vervolgens de eed af in handen van de parlementsvoorzitter.

De ministers duiden vervolgens een minister-president aan. Normaliter is dit de formateur van die regering. Ook hij legt de eed af in het parlement, maar om in functie te zijn moet hij dit ook nog eens doen in handen van de Koning, als erkenning van het staatshoofd van de federatie.

De minister-president bepaalt zelf of hij naast zijn functie van regeringsleider ook een portefeuille zal beheren.

Geschiedenis[bewerken]

Voor het ontstaan van de Vlaamse regering in 1981 werd het ministerieel comité voor Vlaamse aangelegenheden ingesteld, wat uiteindelijk na één jaar bestaan te hebben vervangen werd door de Vlaamse regering, dit werd geleid door Hendrika De Backer, eerste en enige voorzitster ervan en de facto is zij dus ook minister-president van Vlaanderen geweest.

Zie ook[bewerken]