Ministerie van Defensie (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Defensie van Nederland
Flag of the Netherlands.svg
Instanties

Ministerie van Defensie
Nederlandse Krijgsmacht
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Krijgsmachtdelen

Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marine
Koninklijke Marechaussee

Interservice-organisaties

Commando DienstenCentra
Defensie Materieel Organisatie

Functies

Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Inspecteur-generaal der Krijgsmacht

Het Nederlandse ministerie van Defensie (MinDef) wordt gevormd door de Bestuursstaf, de operationele commando's (Nederlandse krijgsmacht) en twee ondersteunende defensieonderdelen (de Defensie Materieel Organisatie en het Commando DienstenCentra). Het ministerie wordt geleid door de minister van Defensie. Defensie telde in 2008 circa 68.000 medewerkers en is daarmee één van de grotere werkgevers van Nederland. Bij de Bestuursstaf, voornamelijk gevestigd aan het Plein 4 in Den Haag, werken circa 2.000 burgers en militairen.

Politieke leiding[bewerken]

Het ministerie aan het Plein in Den Haag

Bij de minister rust de politieke verantwoordelijkheid. Zij is lid van het kabinet. Het kabinet-Rutte II trad aan op 5 november 2012. Op die datum werd Jeanine Hennis-Plasschaert minister. Hiermee is zij de eerste vrouwelijke minister van Defensie.

Ambtelijke leiding[bewerken]

De Bestuursstaf van het departement staat onder de ambtelijke leiding van de secretaris-generaal (SG), de hoogste ambtenaar van het ministerie. De Bestuursstaf is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de bewindslieden in de besturing van de defensie-organisatie door het maken van, controle op de uitvoering en evaluatie van het beleid.

Militaire leiding[bewerken]

De militaire leiding berust bij de commandant der Strijdkrachten (CDS). Dit is hoogste militair binnen Defensie en de belangrijkste militaire adviseur van de minister. De CDS voert het commando over de krijgsmacht en is verantwoordelijk voor de uitvoering van militaire operaties. De CDS beschikt hiertoe over een eigen staf binnen de Bestuursstaf, de Defensiestaf.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van het departement ligt in 1813 toen ministeries van Oorlog en van Marine werden ingesteld. Deze vaak concurrerende bureaucratieën werden in 1928 samengevoegd.
In de Tweede Wereldoorlog werd het ministerie tijdelijk weer gesplitst. In 1959 ontstond door samenvoeging definitief het huidige Ministerie van Defensie. Cornelis Staf was minister van Oorlog van 15 maart 1951 tot 22 december 1958 maar voerde sinds 1956 de titel minister voor Defensie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • De tekst op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is afkomstig van de website van het Ministerie van Defensie, http://www.defensie.nl