Minitel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De minitel 1

Minitel was een Frans netwerk dat gebruikmaakte van de telefoonlijn. Het systeem werd in 1982 geïntroduceerd en is een voorloper van het internet. In Frankrijk werd het systeem massaal gebruikt, omdat de hardware gratis werd geleverd.

Minitel werd in 1982 opgericht door het Franse post- en telecombedrijf PTT. De hardware, bestaande uit een terminal met klavier, werd gratis verkregen bij een telefoonaansluiting. Het idee was dat dit goedkoper was dan het uitgeven van telefoonboeken. De interface kan vergeleken worden met teletekst. Gebruikers konden met het toestel gratis telefoonnummers opzoeken. De andere diensten waren betalend. Zo kon men met Minitel bijvoorbeeld ook bestellingen via postorder doen en treintickets reserveren.

Eind 1999 waren er 25 van de 60 miljoen Fransen die toegang hadden tot een Minitelapparaat. Ondanks de opkomst van het internet, werden er in 2009 maandelijks nog 10 miljoen verbindingen gemaakt met het netwerk.

In 2000 waren er 9 miljoen terminals, waarmee 25 miljoen Fransen gebruik konden maken van Minitel.

In 2009 werd het systeem in Frankrijk nog door 2 miljoen mensen gebruikt, al werd het steeds meer verdrongen door het internet. In Frankrijk bestaat tegenwoordig zelfs een ADSL-versie van Minitel.

In Nederland is de invoering van Minitel (onder de namen Viditel en Videotex) mislukt. In het Technologiemuseum in Delft staat nog een prototype van een PTT Telecom-terminal. In België probeerde Belgacom het toestel op de markt te brengen, maar het succes bleef uit door de opkomst van breedbandinternet.

France Télécom schakelde Minitel op 30 juni 2012 uit.[1]

Externe link[bewerken]

Bron

Verwijzing

  1. Frans Minitel-netwerk wordt opgedoekt. Tweakers.net (25 juli 2011) Geraadpleegd op 17 juni 2012