Minmi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minmi
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Minmi
Minmi
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Thyreophora
Infraorde: Ankylosauria
Geslacht
Minmi
Molnar, 1980
Typesoort
Minmi paravertebra
Afbeeldingen Minmi op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Minmi is een geslacht van dinosauriërs uit de Ankylosauria dat leefde tijdens het Vroege Krijt in Australië. De typesoort Minmi paravertebra was een drie meter lange gepantserde herbivoor.

In tegenstelling tot de andere ankylosauriërs had deze soort vrij lange poten en waarschijnlijk was Minmi dan ook een snelle loper. Minmi is samen met Muttaburrasaurus de best bekende dinosauriër van Australië. Van beide soorten zijn redelijk complete fossielen gevonden. Van Minmi zijn de schedel en het grootste deel van rugpantser en ruggraat bijzonder goed bewaard gebleven. De rest van het skelet is vrij fragmentarisch. De soort is in 1980 beschreven door Ralph Molnar. De geslachtsnaam verwijst naar het plaatsje Minmi Crossing waar het fossiel in 1964 door Alan Bartholomai werd gevonden. De soortaanduiding verwijst naar een unieke eigenschap van Minmi: het dier bezit horizontale uitsteeksels aan de rugwervels, paravertebrae, aan beide zijden van de spinae, die kennelijk het pantser ondersteunden.

Het is opmerkelijk dat een ankylosauriër in Gondwana gevonden wordt en de soort heeft vele primitieve eigenschappen die een vrij basale taxonomische plaatsing suggereren.