Missiologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bonefatius, zendeling te Friesland

Missiologie is de missie- of zendingswetenschap. Ze ontstond in het laatste kwartaal van de negentiende eeuw als theologische discipline toen missie en zending in Afrika, Azië en Latijns-Amerika in contact kwamen met lokale culturen en godsdiensten die een nieuwe uitdaging vormden voor het Westerse christendom. Zoals er verschillende opvattingen zijn over de inhoud van missie, zo is er ook discussie over de wetenschap van de missie.

In de loop der eeuwen hebben missionarissen en zendelingen niet alleen overal ter wereld gedoopt en kerken geplant, maar ook godsdiensten en landen bestudeerd, woordenboeken geschreven en reisverslagen gemaakt. Geen handelaar, maar de missionaris Matteo Ricci was de eerste Europeaan die het grote China bereisde. En geen geograaf maar de Schotse zendeling David Livingstone was de eerste westerling die Afrika doorkruiste. En in hun voetspoor volgden vele andere geloofsverkondigers die van alle markten thuis waren, die ook voor hun missiewerk geograaf, etnoloog, linguïst, godsdienstonderzoeker en nog veel meer waren.

Een van de bekendste protestantse missiologen van Nederland was Johannes Verkuyl. Grondlegger van de moderne katholieke missiologie is de Duitser Joseph Schmidlin.

Bronnen, noten en/of referenties

Deze tekst, of een eerdere versie daarvan, is met toestemming overgenomen van www.missieraad.nl.