Mission Aviation Fellowship

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het vliegtuig van MAF-zendeling Nate Saint staat tegenwoordig op het MAF-hoofdkantoor.

Mission Aviation Fellowship (MAF) is een christelijke zendingsorganisatie die als belangrijkste doel heeft om luchttransport te bieden om zendelingen in moeilijk bereikbare gebieden - in onder andere Oceanië en Afrika - hulp te bieden. Zij is volgens eigen zeggende grootste onafhankelijke non-profit luchtvaartmaatschappij.[1] De slogan van de MAF is: "Vliegen voor levens".

Geschiedenis MAF[bewerken]

De MAF werd opgericht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door een groep piloten van Britse, Amerikaanse, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische afkomst, die de noodzaak zagen van luchtverbindingen met het zendingsveld. Zij noemden zichzelf aanvankelijk Christian Airmen's Missionary Fellowship (CAMF). De eerste vlucht werd gemaakt in 1946 toen Betty Greene een groep zendelingen met een WACO dubbeldekker naar een afgelegen gebied in Mexico bracht. Vandaag de dag zijn er een groot aantal nationale afdelingen van de MAF, waaronder sinds 1978 in Nederland.

MAF vliegt wereldwijd met 130 vliegtuigen in 29 van de armste landen, waaronder Indonesië, Mongolië, Madagaskar en Papoea-Nieuw-Guinea. Zij vervoert (goederen voor) zendelingen, maar ook medische noodvluchten en in geval van (natuur)rampen verzorgt zij hulp aan overheden en NGO's. Elke 5 minuten stijgt er volgens de organisatie ergens op Aarde een vliegtuig van de MAF op.[2] Tot 2010 bestond de vloot vooral uit Cessna 206's; vanaf dat jaar wordt het gebruik daarvan echter uitgefaseerd; MAF heeft de Quest Kodiak als opvolger gekozen, een toestel speciaal gebouwd voor missies in moeilijk toegankelijke gebieden.[3]

MAF in Nederland[bewerken]

Het trainingscentrum te Teuge

MAF Nederland is gevestigd in Harderwijk. In totaal zijn rond de 20 gezinnen uitgezonden vanuit Nederland en werken er 7 fulltime krachten op het kantoor in Harderwijk. MAF Nederland krijgt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen euro binnen aan giften van particulieren, kerken en derden. Op Teuge International Airport bevindt zich een opleidingscentrum van MAF NL, Mission Aviation Training Centre (MATC).

In oktober 1965 doopte koningin Juliana de MAF-US C-185 om tot Flying Dutchman, die gedeeltelijk werd bekostigd door de Nederlandse overheid vanwege het pionierswerk van MAF in voormalige Nederlandse koloniën.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MAF maakt mensen bereikbaar voor hulp, website MAF Nederland, geraadpleegd op 5 januari 2015
  2. Geven aan MAF, website MAF Nederland. Geraadpleegd op 4 januari 2015
  3. Werk MAF-piloot draait om vertrouwen en verantwoordelijkheid, Reformatorisch Dagblad, 24 juni 2010