Misterio de Elche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Misteri d'Elx)
Ga naar: navigatie, zoeken
Misterio de Elche, 1709

Het misterio de Elche is een lyrisch drama uit de middeleeuwen, het is het meest diepgewortelde culturele symbool van Elx. Sinds 2001 staat het misterio de Elche vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Het stuk wordt elk jaar uitgevoerd in de basiliek van Santa María op 14 en 15 augustus, de repetities zijn op de 11, 12 en 13 augustus. De uitvoering van het stuk werd verboden door het concilie van Trente, paus Urbanus VIII behield het spel middels een bul. Door die bepaling is het misterio de Elche het laatst overlevende voorbeeld van dit soort drama.

Er wordt gebruikgemaakt van monodie en polyfonie, met melodieën uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Het koor bestaat uit (niet professionele) volwassenen, een koor van kinderen vertegenwoordigt de Maagd en de engelen.

De landschappelijke ruimte wordt in een horizontale en verticale ruimte verdeeld. Er wordt een vals plafond geïnstalleerd in de basis van de koepel boven het podium. Het stuk behandelt de Maria-Tenhemelopneming. Op het moment van de kroning komt een douche van klatergoud uit de hemel, dit is het meest aangrijpende moment van het spel.

In 1987 werd het organiserend comité, het Patronat del misterio de Elche, bekroond met het Creu de Sant Jordi, een hoge onderscheiding van de Catalaanse regering.