Mittelrheinliga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mittelrheinliga
gesticht
1956
Land
Vlag van Duitsland GER
Oberliga Mittelrhein
Deelstaat
Noordrijn-Westfalen
promotie naar
Regionalliga West
degradatie naar
Landesliga Mittelrhein
aantal clubs
16
niveau
5
kampioen 2022-23
FC Hennef 05

De Mittelrheinliga (ook Oberliga Mittelrhein) is een amateurdivisie in het Duitse voetbal, voor clubs uit het zuidwestelijk gedeelte van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Deze competitie bestaat (als Oberliga) sinds het seizoen 2012-2013 en is ontstaan na het opheffen van de NRW-Liga. Samen met nog 13 andere Oberliga's vormt deze divisie het 5e niveau in de Duitse voetbalpiramide. Promotie is mogelijk naar de Regionalliga West, degradatie naar de Landesliga Mittelrhein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De competitie werd oorspronkelijk in 1956 als Verbandsliga Mittelrhein in het leven geroepen en bestond in het eerste seizoen uit 15 verenigingen. De Verbandsliga loste daarmee de Landesliga als hoogste amateurklasse in het district en was tot 1978 het op 2 na hoogste niveau in de Duitse voetbalpiramide. In het jaar 1978 werd de Oberliga Nordrhein als nieuwe 3e klasse opgericht met de beste teams afkomstig uit de Verbandsliga Mittelrhein en de Verbandsliga Niederrhein. Daarmee was de Verbandsliga Mittelrhein het 4e niveau geworden. Na invoering van de Regionalliga in 1994 werd de Verbandsliga Mittelrhein de 5e klasse. Na invoering van de 3. Liga en gelijktijdige omdoping in Mittelrheinliga in het jaar 2008 was het nog maar het 6e niveau. Na de opsplitsing van de NRW-Liga met ingang van het seizoen 2012/13 is de Mittelrheinliga weer de 5e klasse geworden en heeft voor het eerst in de geschiedenis de status van Oberliga gekregen.

Kampioenen[bewerken | brontekst bewerken]

De Liga heette van 1956 tot 2008 Verbandsliga Mittelrhein en sinds 2008 Mittelrheinliga.