Modern toerisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Modern toerisme
Auteur(s) Louis Couperus
Voorwoord Johan Polak en Marijke Stapert-Eggen
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Verhalenbundel
Uitgever Loeb & Van der Velden
Uitgegeven 1980
Vorige boek De antieke verhalen
Volgende boek Een ster
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Louis Couperus

Modern toerisme. Een bloemlezing uit zijn werk, gekozen en ingeleid door Marijke Stapert-Eggen en Johan B.W. Polak, is een bloemlezing uit het werk van Louis Couperus die in 1980 verscheen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 begon de uitgever Loeb & Van der Velden, Uitgevers te Amsterdam de serie Keuze uit klassieken. Voor het eerste deel werd gekozen voor de schrijver Louis Couperus (1863–1923). De uitgever Johan Polak stelde met Marijke Stapert-Eggen de bloemlezing samen, en zij leidden die in. De titel is de antagonist van het door Couperus in 1911 gepubliceerde Antiek toerisme. Roman uit Oud-Egypte; de samenstellers hadden hier gekozen voor een keuze die "beslaat Couperus’ eigen tijd, met vluchtige verwijzingen naar het antieke erfgoed en het fin-de-siècle" (p. 8).

Modern toerisme is ook een tegenhanger van de bundel De antieke verhalen die in datzelfde jaar verscheen bij Polaks eigen uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep. Ook die laatste bundel werd verzorgd door Stapert-Eggen.

Merkwaardig genoeg is er bij deze beide genoemde bundels een geheel andere keuze gemaakt voor de bezorging. De bundel Modern toerisme kent een gemoderniseerde spelling ("met behoud van Couperiaanse eigenaardigheden") terwijl bij De antieke verhalen werd gekozen voor: "Het eerbiedigen van Couperus’ afwijkende stijl en eigenzinnige spelling en interpunctie heeft bij de tekstverzorging voorop gestaan" (aldaar, p. 526). Mogelijk betreft het hier bewuste keuzen van de twee verschillende uitgevers.

In de als serie opgezette Keuze uit klassieken verscheen slechts dit eerste, ene deel.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

De uitgave verscheen bij "Loeb & Van der Velden, Uitgevers" te Amsterdam. De uitgave werd voorafgegaan door een inleiding van de beide samenstellers en werd door Stapert-Eggen voorzien van een beknopte bibliografie die werd ontleend aan het eveneens door haar samengestelde Bibliografisch Repertorium Louis Couperus dat pas in 1992 zou verschijnen.

De uitgave omvat twintig verhalen die naar de chronologie van hun eerste publicatie zijn gerangschikt.

De bloemlezing werd uitgegeven als paperback; er vond geen herdruk plaats.

Ernaast bestonden er negen exemplaren die met de hand werden genummerd van "1-9" tot "9-9" en in halfperkament werden gebonden; hiervan was exemplaar "1-9" bestemd voor samensteller Johan Polak en exemplaar "4-9" voor samensteller Stapert-Eggen.

Genummerde exemplaren[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1: samensteller Johan Polak
  • 4: samensteller Marijke Stapert-Eggen
  • 6: voorheen collectie-Jan Eekhof, nu Koninklijke Bibliotheek
  • 8: voorheen collectie-Jan Eekhof, daarna aangeboden door een Leidse, daarna door een Haagse antiquaar
  • 9: aangeboden door een Utrechtse antiquaar
  • ?: collectie-W.M.S. Pitlo-van Rooijen, nu Stadsbibliotheek Deventer